На сьогоднішній день на споживчому ринку України представлено широкий асортимент іграшок різноманітного походження. Але чи багато серед них іграшок, абсолютно безпечних для дітей? А скільки таких, що сприяють розвитку дитини? Не так вже і багато.

Спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, на підставі плану здійснення діяльності з ринкового нагляду протягом IV кварталу 2017 та в січні 2018 року здійснювалось вивчення (дослідження) стану споживчого ринку в містах Луганської області. Під час проведення заходів спостерігались випадки реалізації іграшок без необхідного маркування. Такі товари становлять загрозу, тому що неможливо ідентифікувати їх виробників та переконатися у безпечності іграшки. Також протягом 2017 року до Управління захисту споживачів надходили скарги від громадян, якими були придбані іграшки, якість яких визвала сумніви щодо їх безпечності.

Роль іграшок в розвитку і вихованні дітей величезна, вони дозволяють дитині орієнтуватися в навколишньому світі, розвивати і реалізовувати свої здібності, виражати свої почуття. Розмаїття дитячих іграшок, представлених сьогодні у торговій мережі, не тільки радує маленьких споживачів, але і приємно дивує їхніх батьків, які намагаються дати своєму малюку найкраще. Але останнім часом все частіше постає питання якості та безпечності іграшок, які продаються на українському ринку. Важливо пам’ятати, що діти – це найважливіше і найдорожче, що може бути у людини в житті, тому, обираючи іграшку для дитини, піклуйтеся про здоров’я дитини!

Як же вибрати безпечну іграшку для своєї дитини?

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013р. № 515 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок» вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, повинні бути задекларовані, відповідати технічним вимогам та українському законодавству. Всі іграшки повинні мати індивідуальну упаковку та бути марковані, тобто містити інформацію про саму іграшку, її виробника або імпортера із зазначенням адреси, торгівельної марки, моделі, номера партії тощо, які складаються згідно з вимогами законодавства про мови. А також, обов’язково має бути нанесений знак відповідності. Знак відповідності повинен наноситися на іграшку, прикріплену до неї етикетку (ярлик) або пакування та бути видимим, розбірливим і незмивним. У разі, коли іграшка дрібна, або складається з дрібних частин, знак відповідності може наноситися на етикетку (ярлик) або супровідну листівку.

На етикетках та в інструкціях, що додаються до іграшки, повинно міститися попередження про можливі небезпеку і ризики заподіяння шкоди, пов’язані із використанням таких іграшок, та способи запобігання їх виникненню, має додаватися інструкція з експлуатації чи правила гри (наприклад, схеми складання, якщо це – конструктор), а також спосіб обробки такої іграшки (миття, чищення, дезінфекція) та їх утилізації в разі потреби. Іграшки повинні відповідати вимогам щодо безпечності протягом передбаченого строку їх використання.

Якщо на іграшці ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Тому такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти. Купуючи іграшки, остерігайтесь занадто яскравого забарвлення, адже малеча тягне іграшку до рота і їсть фарбу, яка може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я. Про таку продукцію варто повідомити Головне Управління Держпродспоживслужби в Луганській області, Управління захисту споживачів, за адресою: 93400, м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2, або за телефоном (06452) 6-80-15.

Кожен з нас – споживач. Законодавством України нам гарантовано право на якісну, безпечну продукцію, товари та послуги, адже це не тільки здоров’я нації, а ще й вірний крок до інтеграції у світовий споживчий простір.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45