Станом на сьогодні сільгоспвиробники області здійснюють засипку в зерносховища урожай 2018 року.

В будь якому суб’єкті господарювання, який займається використанням насіння може бути в наявності насіння, яке втратило свої сортові та посівні якості, оброблено хімічними засобами захисту рослин і не може бути використано на продовольчі і кормові цілі та займають корисну площу в зерносховище.

У зв’язку з вищесказаним та керуючись статтею 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області надає роз’яснення з питань знищення непридатного насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур.

  1. Відповідальність за збереження вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції до вирішення питання про її переробку, утилізацію, знищення або подальше використання несе власник цієї продукції.
  2. Знищення насіннєвого матеріалу, яке втратило свої сортові та посівні якості, вилучено з обігу та не може використовуватися за призначенням, здійснюється за рахунок власника насіння.
  3. Вилучений з обігу не придатний для використання насіннєвий матеріал підлягає знищенню шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної або іншої обробки під наглядом інспектора Держпродспоживслужби.

Спосіб знищення визначається рішенням інспектора.

Про час та місце знищення повідомляється місцева державна адміністрація або орган місцевого самоврядування, на території яких здійснено знищення.

  1. При наявності не придатного насіннєвого матеріалу (далі майно) суб’єкт господарювання звертається з заявою до територіального органу Держпродспоживслужби, щодо направлення інспектора на догляд за знищенням майна.

До заяви додається:

  • документ про втрату сортових/посівних якостей майна (насіння);
  • оформлені належними чином документи про вилучення з обігу майна.
  1. Інспектор територіального органу Держпродспоживслужби до знищення майна зобов’язаний:
  • детально вивчити оформлення поданих документів;
  • здійснити огляд та візуально оцінити стан майна, перевірити задокументовані показники по яких ініційоване знищення та порівняти надану інформацію із сертифікатами на майно;
  • вирішити можливості самостійного знищення майна власником, за місцем виявлення та/або необхідність направлення майна на знищення до підприємства, яке відповідає вимогам переробки, знищення або використання неякісної та небезпечної продукції відповідно до законодавства України;
  • підготувати необхідні копії документів на підставі яких скласти акт про знищення.
  1. За фактом знищення інспектор Держпродспоживслужби складає акт у примірниках які мають однакову юридичну силу, по одному для територіального органу Держпродспоживслужби, власника насіння, підприємству, що здійснювало насіння (у разі залучення) та державної адміністрації або органу місцевого самоврядування (за необхідністю).

Документи на підставі яких складено акт є невід’ємною частиною акту.

Шановні сільгоспвиробники Луганщини, правомірна утилізація і знищення неякісної та небезпечної продукції є запорукою екологічного благополуччя нашого краю.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45