Комірні шкідники дуже ненажерливі. Потомство однієї самиці млинової вогнівки за чотири місяці розвитку знищує близько 17 кг борошна, а одного комірного довгоносика – один кілограм зерна пшениці за рік. Живлячись зерном, шкідники забруднюють його шкірками від линянь, загиблими особинами, екскрементами, павутиною. Внаслідок цього випечений хліб стає небезпечним, адже може викликати шлункові захворювання. Заражене шкідниками борошно склеюється в грудочки, ущільнюється, в ньому підвищується температура й вологість, воно змінює колір, запах і смакові якості. До факторів, які сприяють швидкому розмноженню комірних шкідників, відносять теплі зими, а також зберігання зерна влітку. Отже, саме теплі, сприятливі для життя температури, є основним фактором прискорення розмноження комах у зерноскладах та коморах. Одним із способів боротьби з комірними шкідниками є охолоджування і проморожування зерна з перемішуванням вороху в холодну пору року (при зниженні температури зерна до -5…-10° С забезпечується знищення шкідників). Для виявлення осередків шкідників можна застосовувати феромонні та клейові пастки. Своєчасне виявлення заселеності зерна комірними шкідниками значно полегшує та підвищує ефективність винищувальних заходів.

При виявленні в зерні або зернопродуктах комірних шкідників, чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності та створюються сприятливі умови для розмноження, необхідно негайно вдаватись до спеціальних винищувальних заходів. Провідну роль у боротьбі з шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Проводити обробку приміщення потрібно за температури не нижче 12° С, коли шкідники перебувають в активному стані.

Постійний контроль за станом зернопродуктів у коморах, вчасні та ефективні заходи захисту забезпечать збереження зернопродуктів від шкідників запасів.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45