З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів Луганської області, підконтрольної української владі.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році здійснюються перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

У 2021 році під наглядом Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області знаходиться 244 об’єкти водопостачання, у тому числі 35 об’єктів централізованого та 209 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 25 об’єктів водовідведення.

З початку поточного року перевірено 193 об’єкти водопостачання, зокрема 65 об’єктів централізованого та 128 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 48 (24,9%) об’єктах, у тому числі на 32 (49,2%) об’єктах централізованого водопостачання та 16 (12,5%) об’єктах нецентралізованого водопостачання.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області складено 3 приписи, накладено 2 штрафи на суму 204 грн. згідно ст. 42 КУпАП. Станом на 04.06.2021 р. 2 приписи виконано в повному обсязі.

Термін виконання припису по Комунальному підприємству «Комишуваський водоканал» Сєвєродонецького району Луганської області – 30.12.2021 року.

За результатами проведених комісійних перевірок складено 56 листів з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень.

Усунені порушення на 13 об’єктах водопостачання, на 35 об’єктах водопостачання пропозиції щодо усунення виявлених порушень не виконані у зв’язку з тим, що проводиться передача комунального майна до новостворених військово-цивільних адміністрацій та територіальних громад, також виконання пропозицій потребує значних матеріальних витрат або відсутній балансоутримувач споруд водопостачання.

За результатами перевірок на 7 об’єктах водовідведення порушень вимог протиепідемічних заходів не виявлено.

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Протягом 2021 року досліджено 433 проби питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 12 проб (2,8%). Досліджено за мікробіологічними показниками – 228 проб, відхилення склало 0,4%, та за санітарно-хімічними показниками – 205 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 5,4%.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 34 проби води питної, відхилення встановлено у 21 пробі (61,8%), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 75% проб, за мікробіологічними показниками – 57,7%.

Основні порушення, які виявлялись на об’єктах централізованого водопостачання:

  • не дотримується правовий режим першого поясу зони санітарної охорони свердловин (відсутня огорожа та охоронна сигналізація);
  • відсутня робоча програма (графіки) виробничого контролю якості води джерела перед її надходженням у водопровідну мережу, у розподільчій мережі, а саме: за видами контролю, за переліком показників та періодичністю згідно вимог п. 4.2 Державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» № 2.2.4-171-10;
  • не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання, під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються;
  • особами, зайнятими на обслуговуванні водопровідних мереж не пройдено періодичний медичний огляд згідно наказу МОЗ України № 280.

Основними порушеннями, виявленими на об’єктах нецентралізованого водопостачання є:

  • не проводиться щорічне планове обстеження та ремонт колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води;
  • не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води;
  • відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач;
  • в колодязях, де виконані ремонтні роботи та дезінфекція, після їх завершення не проводяться лабораторні дослідження води тощо.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області вживаються всі належні заходи щодо попередження, контролю та зниження ступеня поширення захворювань, пов’язаних із водою, в рамках комплексних систем водопостачання з метою сталого використання водних ресурсів, забезпечення якості води в навколишньому середовищі, безпечної для здоров’я людей, та охорони водних екосистем.

Робота в даному напрямку проводиться та перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45