За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за травень 2020 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

Незмінними у порівнянні до попередньої декади звітного місяця залишалися середні ціни на сало на 64,44 грн.

При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на крупи ячні на 0,10 грн або 1,0 % (10,23 грн), пшоно – 1,14 грн або 5,0 % (21,59 грн), свинину – 0,12 грн або 0,1 % (120,14 грн), птицю (тушки курячі) – 2,69 грн або 5,3 % (47,62 грн), філе куряче – 6,40 грн або 7,0 % (84,82 грн), сири м’які жирні – 1,30 грн або 1,1 % (115,15 грн), масло вершкове – 0,63 грн або 1,3 % (46,09 грн), олію соняшникову – 0,05 грн або 0,1 % (34,78 грн), цибулю ріпчасту – 0,54 грн або 3,0 % (17,44 грн), буряк – 0,50 грн або 7,2 % (6,45 грн) та цукор – 0,16 грн або 1,1 % (14,96 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на рис на 0,63 грн або 2,7 % (23,90 грн), хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – 0,16 грн або 0,9 % (18,74 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,11 грн або 0,6 % (17,52 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,10 грн або 0,6 % (18,07 грн), батон – 0,04 грн або 0,3 % (13,78 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,13 грн або 0,7 % (19,16 грн), борошно пшеничне – 0,17 грн або 1,4 % (11,91 грн), крупи манні – 0,59 грн або 4,3 % (14,24 грн), крупи гречані – 1,32 грн або 3,7 % (37,10 грн), яловичину – 0,70 грн або 0,5 % (145,07 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 1,82 грн або 1,7 % (108,32 грн), рибу морожену – 1,21 грн або 1,5 % (81,66 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6 % включно – 0,08 грн або 0,3 % (23,49 грн), сметану жирністю до 15 % включно – 0,24 грн або 0,4 % (64,74 грн), яйця – 1,95 грн або 11,6 % (18,79 грн), яблука – 3,73 грн або 18,0 % (24,46 грн), капусту білокачанну – 3,21 грн або 49,1 % (9,75 грн), моркву – 0,33 грн або 4,7 % (7,40 грн) та картоплю – 1,81 грн або 11,0 % (18,32 грн).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45