Враховуючи настання періоду цвітіння амброзії полинолистої з метою зменшення її негативного впливу на навколишнє середовище, території населених пунктів та здоров’я населення в цілому та на виконання п.1-п.8 Комплексного плану невідкладних спеціальних заходів щодо виявлення, локалізації та ліквідації карантинного бур’яну амброзії полинолистої на території Луганської області в 2018-2020 рр., затвердженого Рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 12 грудня 2017 року № 30, керуючись ст. 12 Закону України «Про карантин рослин» в Луганській області буде впроваджено проведення щорічного місячника по боротьбі з амброзією полинолистою на території населених пунктів Луганської області.

Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини.

Алергенні здібності у амброзії є тільки під час цвітіння. До початку цвітіння вона наносить шкоду тільки рослинам, які поруч, агресивно забираючи вологу, світло та пригнічуючи рослину – «сусіда». При цьому вона формує багатий врожай насіння до 30 тис. насінин, які можуть прорости через 10-20 років.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини.

Так, самоврядний контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюється, зокрема, міськими радами та їх виконавчими органами.

Заходи з її знищення мають бути не одноразовими, а постійними. Треба не допускати масового розмноження. Бажано виривати бур’ян з коренем ще до початку цвітіння, а при знищенні потрібно користуватися засобами індивідуального захисту. Уважно стежити за сходами рослин на клумбах і газонах, щоб не сплутати молоду амброзію на дуже схожі з нею чорнобривці.

Закликаємо керівників підприємств організацій всіх форм власності, землекористувачів і жителів області: не залишатися байдужими до захисту врожаю сільськогосподарських культур і оздоровлення екології нашого регіону. Необхідно провести всі можливі заходи та методи боротьби з амброзією полинолистою з липня по вересень.

За невжиття заходів по боротьбі з амброзією полинолистою посадові і приватні особи несуть адміністративну відповідальність згідно ст. 105 КУпАП. За порушення правил благоустрою, згідно ст. 152 КУпАП, винні особи можуть притягуватися до адміністративної відповідальності, у вигляді штрафу.

Громадяни! Ми живемо в третьому тисячолітті, прагнемо увійти до Європейської спільноти, тому маємо навести порядок у своїй оселі, отже боротьба з амброзією – це справа кожної людини!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45