Ботулізм та його профілактика

В Україні за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Так, станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа. 28 червня 2019 року зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у дівчинки 11 років, мешканки м. Долинська Кіровоградської області, пов’язаний із вживанням хребців лосося гарячого копчення та плітки в’яленої.

В Луганській області з початку 2019 року випадків захворювання на ботулізм не зареєстровано. Але ж питання з профілактики харчових токсикоінфекцій, у т.ч. ботулізму, серед населення знаходяться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області в межах та відповідно до наданих законом повноважень.

Так, Головним управлінням письмово проінформовано 383 оператора ринку, які провадять діяльність з обігу рибної продукції щодо заходів, спрямованих на недопущення передачі токсикоінфекції через рибну продукції.

У літній період 2019 року одним із загрозливих факторів виникнення харчових отруєнь виступає несанкціонована торгівля харчовими продуктами у населених пунктах області. У 2019 році зазначене питання двічі піднімалося Головним управлінням на засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Луганській облдержадміністрації та на місцевих рівнях (5 засідань ДНПК при райдержадміністраціях).

Протягом 2019 року Головним управлінням спільно з Головним управлінням Національної поліції в Луганській області ліквідовано місця стихійної торгівлі у Троїцькому, Міловському та Марківському районах.

Проте у містах Сєвєродонецьку та Лисичанську продовжується торгівля швидкопсувними харчовими продуктами у невстановлених місцях.

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин – один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушонки, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відзначити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить». Збудник – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +5° С, тобто це можливо навіть у побутовому холодильнику.

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

Виділяють 3 синдроми ботулізму:

  • паралітичний (ознаки ураження центральної нервової системи);
  • гастроінтестинальний (ознаки ураження шлунково-кишкового тракту);
  • загальнотоксичний (підвищення температури тіла, слабкість, остуда, головний біль).

Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при поразці дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Ретельно стерилізувати посуд та саму продукцію. Ні в якому випадку не купувати консервні продукти домашнього виготовлення та не вживати їх без попередньої достатньої термообробки. Краще надавати перевагу продуктам промислового виробництва.

З метою попередження харчових отруєнь слід виконувати наступні рекомендації:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі та варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, з рук у приватних осіб;
  • в жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45