Сорт, як один із основних ресурсів у підвищенні врожайності сільськогосподарських культур і нарощуванні виробництва продукції

Як правило, нові сорти істотно перевищують старі по врожайності і інших селекційно-цінних ознаках. Тому, сортозаміну необхідно проводити швидко, протягом одного, максимум двох років. При цьому скоріше і повніше використовуємо біологічні і господарські переваги нового сорту, і разом з тим позбавляємось тиску хвороб і шкідників, які супроводжували старий сорт.

Сортооновлення проводиться елітою, або першою генерацією, в певні строки, прийняті науково-дослідною установою в зоні її діяльності.

При використанні високоякісного сортового насіння в виробництві протягом багатьох років погіршуються його сортові і насіннєві якості в результаті механічного і біологічного засмічення, ураження хворобами і шкідниками, порушення насінницької агротехніки і умов зберігання.

Строки сортооновлення залежать від організації насінництва в господарстві, за умов високого рівня насінництва сортові якості насіння зберігаються протягом багатьох років, а при низькому рівні насінництва вони втрачаються вже в перших генераціях.

Тому кожному господарству в процесі планування слід передбачати прискорене впровадження у виробництво нових продуктивніших сортів та гібридів. У свою чергу насіння того самого сорту, вирощене в різних умовах, може істотно відрізнятися врожайними властивостями. Добре організоване насінництво, своєчасне сортооновлення можуть сприяти підвищенню врожайності зернових культур на 20%. Це забезпечується збереженням чистосортності й господарсько-цінних властивостей сорту.

Тому важливо своєчасно проводити сортооновлення й приділяти належну увагу вирощуванню, післязбиральному обробітку та зберіганню насіння. Як свідчить європейський досвід, впровадження у виробництво нових гібридів цієї культури обумовлює підвищення ефективності сільського господарства. Оновлення гібридів у країнах ЄС відбувається протягом 6–10 років, після цього наявні гібриди замінюють новими, більш продуктивними, стійкішими до несприятливих погодних умов та основних хвороб.

Отже, суб’єктам господарювання необхідно постійно здійснювати впровадження у виробництво високоякісного насіння нових перспективних сортів і високих генерацій, що в свою чергу повинно сприяти підвищенню ефективності виробництва зерна та має істотно вплинути на рівень конкурентоспроможності вітчизняного товарного зерна на міжнародному зерновому ринку.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45