Шановні креміняни та жителі району! Хочемо вас застерегти від такого дуже небезпечного карантинного шкідника, як американський білий метелик (АБМ). Пошкоджує він трав’янисті, кущові та деревні культури понад 250 видів. Найулюбленішими його культурами є шовковиця, клен американський, бузина, волоський горіх, хміль, вишня, слива, яблуня, айва.

Жителі південних областей нашої країни вже відчули минулих років всю небезпеку цього шкідника. Уявіть собі таку жахливу картину: серед літа стоять чорні і голі плодові й декоративні насадження там, де «пройшлася» ціла армія гусені білого американського метелика і знищила все листя і абсолютно весь майбутній урожай.

Шкідливість обумовлюється надзвичайною ненажерливістю гусені. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10-15-річного віку. На уражених плодових деревах втрачається врожай поточного року, знижаються декоративні та естетичні функції насаджень. При пошкодженні дерев 2-3 роки підряд вони гинуть. Волоски, якими покрито тіло гусені, можуть викликати у людини алергічні реакції.

Метелик не живиться, він має розмах крил 25-36 міліметрів. Крила білосніжні, у деяких особин на передніх крилах темно-коричневі цяточки. Тіло вкрите білими волосками. Яйцекладка містить 200-1000 яєць, вкритих легким білим пушком, розташована вона з нижнього боку листка. Виявити АБМ можна за характерними ознаками пошкоджень – павутинними гніздами.

Павутинне гніздо гусені формується з тонкої сірої павутини, що огортає спочатку 1-3 листочки, а потім велику кількість листя. З розвитком гусені гніздо збільшується від верхівки до основи гілки, іноді сягаючи 1-2 метрів. Шовковисті гнізда з обплетеними в середині листками кидаються у вічі.

Початок льоту перших метеликів навесні співпадає із закінченням цвітіння яблунь, з масовим цвітінням каштану і бузку; початок відродження гусениць – з початком дозрівання ягід ранньостиглих сортів черешні і початком опадання листків у акації.

Розселення АБМ відбувається як шляхом природних перельотів метеликів, розповзанням гусені, так і шляхом перенесення метеликів, лялечок, гусені людиною на засобах пересування при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Часто шкідника виявляють у пакувальному матеріалі. Поширення лялечок метелика часто відбувається з дровами, де вони заселяють тріщини та отвори у корі.

Метелика шкідника можна виявити візуально в процесі обстеження насаджень. Для цього уважно оглядають окремі гілки і періодично струшують їх. Потурбовані метелики злітають і через 5-6 метрів сідають. Їх можна відловлювати вночі на світло при температурі повітря понад 15оС. Гусениць метеликів знаходять за характерними для них павутинними гніздами. Лялечок виявляють при розкопуванні ґрунту, в ловильних поясах (садівники знають про цей спосіб боротьби зі шкідниками) та різних схованках.

У боротьбі з цим небезпечним шкідником застосовують організаційні, агротехнічні та хімічні методи. До організаційних відносять зміну шляху руху транспорту, контроль за перевезенням вантажів з боку Держпродспоживслужби в області. Агротехнічні полягають у збиранні та знищенні кладок яєць, лялечок, зрізанні та спалюванні гілок з павутинними гніздами, видаленні мертвої кори, застосуванні ловильних поясів з картону чи гофрованого паперу, які перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють. Використовують оранку, перекопування ґрунту в проекції крони дерев. Винищувальні (хімічні) заходи передбачають 2-3-разові обробки інсектицидами з інтервалом 7-10 діб згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» в поточному році.

З метою вчасного виявлення первинних вогнищ шкідника та їх негайної ліквідації необхідно здійснювати суцільні обстеження багаторічних насаджень уздовж доріг, у садах, парках.

Працівники сільськогосподарських та лісових підприємств, власники присадибних ділянок, робітники і службовці, які мають сади та інші насадження, повинні знати цього шкідника і брати активну участь у своєчасному його виявленні та знищенні.

У разі виявлення ознак пошкодження американським білим метеликом необхідно повідомити Держпродспоживслужбу в Луганській області по Кремінському району за адресою: м. Кремінна, проспект Дружби, 14.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45