Погодні умови поточної осені сприяють швидкому розмноженню мишоподібних гризунів у посівах озимини та багаторічних трав. Збір врожаю кукурудзи та соняшнику, з мінімальними втратами, змусив шкідників поступово мігрувати на розміщені поряд посіви озимих культур.

Серед мишоподібних гризунів найбільш поширеними та шкідливими у посівах сільськогосподарських культур на території Луганської області є полівки, лісові, хатні, курганчикові інші миші. За добу вони можуть з’їсти таку кількість корму, що становить 25-40% їхньої маси, а молоді особини ще більше. За наявності 50 колоній на 1 га і неправильному або несвоєчасному захисті посівів, втрати врожаю зернових можуть становити 35-40%. З настанням холодів гризуни шукають теплих та затишних місць зимівлі, облюбовуючи людські будівлі, овочесховища та скирти соломи й сіна, де протягом осінньо-зимового періоду можуть інтенсивно розмножуватись. Значна частина їх залишається на полі, продовжуючи харчуватися узимку під снігом сходами озимих зернових. З огляду на характер розмноження і шкідливість гризунів, восени слід постійно проводити обстеження з метою визначення початку заселення посівів та контролю за чисельністю і розвитком шкідників.

Харчуючись сходами озимих, гризуни утворюють у посівах «прогалини». В роки масового їх розмноження іноді виникає потреба в пересіві пошкоджених масивів.

У ході щотижневого моніторингу посівів встановлено, що повсюди у посівах озимих ріпаку та пшениці відмічається наростання чисельності гризунів. Станом на кінець жовтня на 1 га озимини нараховується, як поодинокі нори так до 1-3 жилих колоній на гектар площі, в деяких районах – більше 3 колоній на 1 га, що викликає необхідність у проведенні захисних заходів.

Для збереження сходів озимих зернових та ріпаку необхідно забезпечити своєчасне виявлення та знешкодження гризунів (у разі виявлення 3-5 жилих колоній на гектар провести заходи з регулювання чисельності), використовуючи отруєні принади та інші дозволені до використання родентициди.

Також, у зниженні чисельності мишоподібних гризунів, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Серед них найважливішими є агротехнічні: збирання без втрат врожаю, вчасна і якісна зяблева оранка, які позбавляють гризунів кормової бази та надійного сховища.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45