За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за вересень 2019 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

Спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на борошно пшеничне на 0,06 грн або 0,5% (11,77 грн), крупи манні – 0,06 грн або 0,5% (13,03 грн), крупи ячні – 0,39 грн або 3,8% (9,96 грн), пшоно – 3,90 грн або 11,1% (31,10 грн), яловичину – 0,09 грн або 0,1% (129,01 грн), філе куряче – 0,42 грн або 0,3% (120,21 грн), рибу морожену – 0,35 грн або 0,4% (79,90 грн), яйця – 2,65 грн або 13,3% (17,33 грн), сало – 0,31 грн або 0,5% (66,50 грн), яблука – 0,12 грн або 0,6% (18,47 грн), капусту білокачанну – 0,53 грн або 6,5% (7,57 грн), цибулю ріпчасту – 1,74 грн або 16,1% (9,07 грн), буряк – 0,97 грн або 11,3% (7,64 грн), моркву – 1,11 грн або 11,8% (8,28 грн), картоплю – 0,26 грн або 1,7% (15,23 грн) та цукор – 0,16 грн або 1,1% (14,47 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на рис на 0,71 грн або 3,2% (22,92 грн), хліб пшеничний з борошна вищого гатунку – 0,06 грн або 0,3% (18,36 грн), хліб пшеничний з борошна першого гатунку – 0,06 грн або 0,3% (17,05 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,10 грн або 0,6% (18,09 грн), батон – 0,05 грн або 0,4% (13,59 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,09 грн або 0,5% (18,73 грн), крупи гречані – 3,27 грн або 19,7% (19,85 грн), свинину – 0,45 грн або 0,4% (122,30 грн), птицю (тушки курячі) – 0,85 грн або 1,3% (67,05 грн), ковбаси варені першого гатунку – 0,27 грн або 0,2% (108,63 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,12 грн або 0,5% (23,75 грн), сири м’які жирні – 2,84 грн або 2,6% (110,25 грн), сметану жирністю до 15% включно – 0,82 грн або 1,3% (61,88 грн), масло вершкове – 0,66 грн або 1,5% (45,10 грн) та олію соняшникову – 0,15 грн або 0,4% (36,55 грн), яблука – 0,45 грн або 2,5% (18,59 грн).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45