Вогнище цього небезпечного шкідника, вперше в Україні, було виявлене Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганської області в Марківському районі за матеріалами Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Виявлення златки було підтверджено лабораторними дослідженнями Державної установи «Луганська обласна фітосанітарна лабораторія» та Державної установи «Харківська обласна фітосанітарна лабораторія». Уражені личинками златки дерева ясена пенсільванського виявлені 12 вересня 2019 року на території Загальнозоологічного заказника місцевого значення «Гераськівський», що розташований на території Гераськівської сільської ради Марківського району Луганської області та обслуговується ДП «Біловодське лісомисливське господарство».

Відповідно до вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про рослинний світ» та Охоронне зобов’язання про створення Загальнозоологічного заказника «Гераськівський» на вказаній території введено заповідний режим, яким заборонено ведення господарської діяльності яка може спричинити шкоду заповідному об’єкту та порушити екологічну рівновагу, на території заказника обмежується або забороняється будь-яка діяльність, що суперечить цілям та завданням передбаченим положенням про заказник.

За поданням Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Розпорядженням голови Марківської районної державної адміністрації запроваджено карантинний режим та затверджено план фітосанітарних заходів по знищенню вогнища карантинного шкідника площею 5 га. З метою організації термінових заходів в природоохоронній зоні та дотримання законності при здійсненні ліквідації вогнища було погоджено ліміти на використання природних ресурсів в Міністерстві енергетики та захисту довкілля України та Департаменті екології та природних ресурсів Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Відповідно вимог частини 6, 9-1 ст. Закону України «Про природно-заповідний фонд України» погоджено ліміти та дозвіл на вирубку уражених дерев і отримано лісорубний квиток від 8 жовтня 2019 року.

З 9 до 12 жовтня проведено санітарну вирубку та знищення ураженої златкою деревини шляхом спалення та подрібнення на тирсу, роботи в карантинній зоні здійснюються з погодженням в органах місцевої влади.

Невідкладні заходи з ліквідації вогнища були організовані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області, в найкоротші терміни завдяки оперативному реагуванню на ситуацію що склалася Міністерством енергетики та захисту довкілля України, Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією, Марківською районною державною адміністрацією, Гераськівською сільською радою Марківського району, Луганським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та ДП «Біловодське лісомисливське господарство».

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45