За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за серпень 2019 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

Незмінними у порівнянні до попередньої декади звітного місяця залишалися середні ціни на хліб пшеничний з борошна вищого гатунку на 18,30 грн та хліб пшеничний з борошна першого гатунку – 16,99 грн.

При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на макаронні вироби з м’яких сортів пшениці на 0,08 грн або 0,4% (18,64 грн), борошно пшеничне – 0,05 грн або 0,4% (11,83 грн), крупи манні – 0,08 грн або 0,6% (13,09 грн), крупи ячні – 0,39 грн або 3,6% (10,35 грн), пшоно – 0,44 грн або 1,2% (35,00 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 0,33 грн або 0,3% (108,36 грн), сметану жирністю до 15% – 0,05 грн або 0,1грн (61,06 грн), сало – 0,46 грн або 0,1% (66,81 грн), капусту білокачанну – 1,59 грн або 16,4% (8,10 грн), цибулю ріпчасту – 1,87 грн або 14,7% (10,81 грн), буряк – 4,68 грн або 35,2% (8,61 грн), моркву – 7,44 грн або 44,2% (9,39 грн) та цукор – 0,48 грн або 3,2% (14,63 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на рис на 0,16 грн або 0,7% (22,21 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,02 грн або 0,1% (17,99 грн), батон – 0,02 грн або 0,1% (13,54 грн), крупи гречані – 0,45 грн або 2,8% (16,58 грн), яловичину – 0,17 грн або 0,1% (129,10 грн), свинину – 0,9 грн або 0,7% (121,85 грн), птицю (тушки курячі) – 2,51 грн або 3,9% (66,20 грн), філе куряче – 2,29 грн або 1,9% (120,63 грн), рибу морожену – 0,11 грн або 0,1% (80,25 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,01 грн або 0,1% (23,63 грн), сири м’які жирні – 0,68 грн або 0,6% (107,41 грн), яйця – 6,60 грн або 49,3% (19,98 грн), масло вершкове – 0,26 грн або 0,6% (44,44 грн), олію соняшникову – 0,25 грн або 0,7% (36,4 грн), яблука – 0,45 грн або 2,5% (18,59 грн) та картоплю – 0,03 грн або 0,2% (15,49).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45