Прийшло літо – час загоряти, купатися, набиратися сил та нових яскравих вражень. Хтось направляється до жарких країн, однак більшість населення Луганської області відпочивають на різних місцевих озерах та річках.

На території області найбільш активно для відпочинку використовуються річки Сіверський Донець, Айдар, Красна і Деркул та озера і ставки до числа яких відносяться оз. Пісочне (м. Рубіжне), оз. Паркове, оз. Чисте, оз. Клешня, оз. Кривеньке (м .Сєвєродонецьк), ставок в районі ПАТ «Лисичанський склозавод» «Пролетарій» Лисичанськ), Сватівське водосховище, м. Сватове (р. Хоріна, що є притокою р. Красна), водоймище с. Бабичеве (Троїцький район) та інші.

За результатами багаторічних досліджень встановлено, що якість річкової води в межах населених пунктів та в місцях масового відпочинку населення характеризується нестабільністю. Особливе погіршення якості води з поверхневих водойм має місце в літній період, коли зменшується водність, спостерігаються процеси евтрофікації та рекреаційне навантаження.

За інформацією моніторингових спостережень ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗУ» якість річкової води не відповідає санітарним вимогам за показниками вмісту лактозопозитивної кишкової палички (ЛКП), коліфагів, та ентерококів на пляжах озер Паркове, Чисте, Кривеньке, Клешня, річки Красна (пляж м. Кремінна) та 2-х зонах рекреації: на річці Сів. Донець (човнева станція, м. Лисичанськ) та річці Деркул (смт. Біловодськ, район вул. Піонерська).

При купанні в водоймах із якістю води, що не відповідає вимогам санітарно-гігієнічним нормативам є потенційна небезпека захворіти на кишкові інфекції бактеріального характеру, до яких відноситься холера, черевний тиф, паратифи А і В, дизентерія, сальмонелез, різні ентерити, ентероколіти. Серед вірусних особливу небезпеку являють вірусні гепатити А, ентеровірусні інфекції, які викликають у людини тяжке захворювання кишківника, центральної нервової системи та слизових оболонок.

У зв’язку з цим необхідно пам’ятати, що купання можливе у спеціально відведених місцях, після купання у водоймах потрібно ополіскуватись чистою водою, пити тільки воду привезену із собою, овочі і фрукти мити тільки нею. Також після купання бажано мити руки з милом. Якщо під час купання набрали в рот води, то його обов’язково прополоскати чистою водою. Дотримуючись цих простих правил ви можете захистити себе та своїх близьких від ряду інфекційних хвороб, пов’язаних з водним та іншими факторами передачі.

Бажаємо провести відпочинок з користю для здоров’я!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45