В поточному році на території Луганської області відмічається зростання чисельності саранових (переважно нестадних видів), які становлять серйозну небезпеку сільськогосподарським культурам. Ці комахи найагресивніші і найшкідливіші у світі, особливо стадні види, яким властиві періодичні масові розмноження, що завдає великих збитків господарствам.

В умовах Луганської області з родини саранових доволі поширені різні види кобилок (блакитнокрила, темнокрила, білосмугаста, чорносмугаста та інші), сарана італійська, рідше зустрічається – перелітна саранча (азіатська).

Залежно від кількості личинок на одиницю площі, саранові утворюють стадну та одиночну фази. За невеликої щільності популяції личинки й дорослі пруси ведуть поодинокий спосіб життя. Перехід у стадну фазу спричинюється змінами погодних умов, коли через спекотну посушливу погоду рослинність грубіє й вигоряє. Личинки змушені скупчуватися в місцях, де ще є зелень. Згуртовані личинки дотикаються одна до одної і, як наслідок, виникає умовний рефлекс стадності.

У спекотні дні тіло саранових випаровує велику кількість води, для поповнення якої вони поїдають рослини (тобто не через голод, а спонукані спрагою). Шкідливість личинок зростає, коли вони переходять у старші віки, особливо за спекотної погоди (20-28° С). Високі температури повітря часто спричиняють масовий рух личинок, зазвичай в одному напрямку, на пошуки соковитої рослинності, зокрема в посіви сільськогосподарських культур. На культурних рослинах вони об’їдають усі наземні частини, насамперед листя, на зернових – відгризають колоски, поїдають також і соковиті плоди. Особливу небезпеку для культур становлять зграї перелітних саранових. Дорослі саранові групами перелітають на відстані до кількох десятків кілометрів. Але під час сильних вітрів зграї стадних саранових може заносити ще далі.

Захисні обробки посівів проти саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Обприскування проводять, коли італійського пруса налічують 2-3, а нестадних саранових – 10-15 екз. на кв.м. Основну масу личинок стадних саранових треба ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків, до окрилення саранчуків слід завершити хімічні заходи. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи сидять на рослинах. Кулігу, що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від її «голови», охоплюючи по спіралі, що перевищує фронт куліги. Обробки потрібно встигнути закінчити до початку окрилення саранових.

З агротехнічних заходів, найефективнішими є осіннє проведення боронування, дискування або оранка всієї площі, також, слід дотримуватися правильної сівозміни.

Обов’язково попереджуйте про час і місце обробітку голів сільських і селищних рад та власників пасік, що розташовані в радіусі 7 км. При роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45