На виконання доручення Держпродспоживслужби України від 11.06.2019 № 602-10.1/9 та згідно листа Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області від 13.06.2019 № 01-09/201 «Щодо заходів з виробниками рибної продукції» спеціалістами Станично-Луганського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області у зв’язку із погіршенням епідемічної ситуації в Україні щодо захворюваності на ботулізм, випадки якого пов’язані із вживанням в’яленої непатраної риби та з метою вжиття необхідних заходів, передбачених законами України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» проведено роз’яснювальну роботу з операторами ринку харчових продуктів, які реалізують рибу та рибну продукцію (в т.ч. риби в’яленої) з наданням листівок з профілактики ботулізму.
Станично-Луганське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області зобов’язали керівників операторів ринку (торговельні мережі, пов’язані з обігом та реалізацією рибної продукції) при реалізації цих продуктів суворо дотримуватися умов та термінів її зберігання, обов’язково приймати до реалізації рибну продукцію з супровідними документами, які свідчать про її безпечність та якість, має бути маркованою та забезпечувати простежуваність, в літній період реалізувати лише патрану рибу.
Також попереджено всіх операторів ринку про відповідальність про особисту відповідальність згідно зі статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та статтею 325 Кримінального кодексу України за порушення санітарних правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань.