За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом на квітень 2019 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

Незмінними у порівнянні до попередньої декади звітного місяця залишалися середні ціни на хліб пшеничний з борошна першого ґатунку на 16,67 грн, хліб житній, житньо-пшеничний – 15,57 грн та батон – 13,17 грн.

При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на рис на 0,65 грн або 2,8% (22,36 грн), крупи гречані – 0,09 грн або 0,8% (11,41 грн), яйця – 2,99 грн або 14,2% (18,12 грн), олію соняшникову – 0,16 грн або 0,4% (35,97 грн), сало – 0,76 грн або 1,1% (68,32 грн), яблука – 0,32 грн або 1,9% (11,17 грн) та цукор – 0,12 грн або 0,9% (13,54 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 0,09 грн або 0,5% (17,69 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,02 грн або 0,1% (18,84 грн), борошно пшеничне – 0,27 грн або 2,3% (12,06 грн), крупи манні – 0,34 грн або 2,7% (13,11 грн), крупи гречані – 0,07 грн або 0,4% (16,52 грн), пшоно – 7,67 грн або 27,0% (36,08 грн), яловичину – 0,74 грн або 0,6% (129,88 грн), свинину – 2,86 грн або 2,5% (116,13 грн), птицю (тушки курячі) – 0,25 грн або 0,4% (61,52 грн), філе куряче – 2,32 грн або 2,0% (116,02 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 0,37 грн або 0,3% (106,11 грн), рибу морожену – 0,65 грн або 0,8% (79,62 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% включно – 0,06 грн або 0,3% (23,33 грн), сири м’які жирні – 1,32 грн або 1,2% (107,60 грн), сметану жирністю до 15% включно – 1,33 грн або 2,3% (59,73 грн), масло вершкове – 0,45 грн або 1,0% (43,92 грн), капусту білокачанну – 8,30 грн або 54,5% (23,52 грн), цибулю ріпчасту – 7,10 грн або 38,1% (25,71 грн), буряк – 2,03 грн або 15,9% (14,82 грн), моркву – 1,69 грн або 13,9% (13,83 грн) та картоплю – 0,94 грн або 8,7% (11,68 грн).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45