Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) – це природно-осередкова інфекційна хвороба, що передається людині кліщами.

Збудником хвороби є мікроорганізми роду Борелія.

За своїм географічним поширенням хвороба Лайма зустрічається практично скрізь. Назву хвороба отримала завдяки містечку Старий Лайм в США, де вперше почала вивчатися у 1975 році.

Офіційно іксодовий кліщовий бореліоз в Україні почали реєструвати з 2000 року.

Основний механізм інфікування людини – через укус зараженого кліща (трансмісивний механізм). З током лімфи і крові збудник потрапляє у внутрішні органи, суглоби, нервову систему. Тривалість інкубаційного періоду варіює у широких межах – від 1 до 53 днів.

Основною клінічною ознакою хвороби Лайма є мігруюча еритема: місце, куди укусив кліщ, червоніє, і пляма постійно збільшується, іноді досягаючи 60 сантиметрів, і навіть більше, в діаметрі, форму має круглу або овальну. Еритема зазвичай гаряча на дотик, болюча, може супроводжуватися свербінням. Протягом часу пляма може збліднути або набути синюшного відтінку.

Перші ознаки хвороби схожі із симптомами респіраторного захворювання: загальна слабкість, лихоманка, біль у м’язах, втома, біль у горлі. Через кілька тижнів ці симптоми зникають, а по закінченні місяця з’являються перші симптоми ураження серця, суглобів, нервової системи. Неврологічні симптоми проявляються головним болем різної інтенсивності, нудотою, блюванням, світлобоязню, болем в очних яблуках, ригідністю потиличних м’язів, рідше виявляють інші симптоми подразнення мозкових оболонок. Хворі скаржаться на біль, оніміння, поколювання, відчуття повзання мурашок, печіння і т.д. Неврологічні порушення можуть рецидивувати і набувати хронічного перебігу.

Для хвороби характерна різноманітність ускладнень. Можуть виникати ураження серця (біль, неприємні відчуття в області серця, відчуття «перебоїв» серцевих скорочень, підвищене серцебиття, аритмія, біль у грудях, міокардит), мігруючий біль у кістках, м’язах, суглобах.

Затяжний і хронічний перебіг бореліозу іноді призводить до часткової або повної втрати працездатності.

Пацієнт із хворобою Лайма безпечний для оточуючих, кліщовий бореліоз не передається від людини до людини.

Лише термінове звернення постраждалого від укусу до лікаря дозволяє оперативно визначити ефективні профілактичні та лікувальні заходи. Профілактика нападу кліщів полягає у дотриманні заходів індивідуального захисту.

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситися до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися у світлий одяг із довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, щоб було легше помітити повзаючих кліщів, одягати закрите взуття, голову слід покривати головним убором.

Кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосистій частині голови).

Періодично проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.

Місця для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

При перебуванні на природі із хатніми тваринами їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

Будьте уважними та бережіть своє здоров’я!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45