За даними Державної служби статистики України на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація на середні споживчі ціни на товари у лютому 2019 року.

Незмінними у порівнянні з січнем 2019 року залишилися середні ціни на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – 17,52 грн., хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 16,61 грн., хліб житній, житньо-пшеничний – 17,44 грн.

При цьому спостерігається зниження середніх споживчих цін на такі продукти, як: рис на 0,65 грн. або 2,7% (23,10 грн.), борошно пшеничне – 0,13 грн. або 1,1% (11,48 грн.), крупи манні – 0,08 грн. або 0,6% (12,55 грн.), яловичину – 0,70 грн. або 0,5% (128,77 грн.), свинину – 2,12 грн. або 1,8% (114,43 грн.), птицю (тушки курячі) – 0,35 грн. або 0,6% (60,33 грн.), філе куряче – 1,98 грн. або 1,7% (111,50 грн.), сири м’які жирні – 0,04 грн. або 0,1% (106,33 грн.), яйця (десяток) – 0,75 грн. або 3,3% (21,84 грн.), сало – 1,17 грн. або 1,6% (69,86 грн.) та моркву – 0,37 грн. або 2,9% (12,24 грн.).

Разом з тим збільшились середні споживчі ціни на такі продукти, як: батон (500 г) на 0,02 грн. або 0,2% (13,17 грн.), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,02 грн. або 0,1% (18,31), крупи гречані – 0,54 грн. або 3,4% (16,52 грн.), крупи ячні – 0,29 грн. або 2,6% (11,39 грн.), пшоно – 1,10 грн. або 4,5% (25,47 грн.), ковбаси варені першого ґатунку – 0,08 грн. або 0,1% (105,71 грн.), рибу морожену – 0,40 грн. або 0,5% (78,08 грн.), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,11 грн. або 0,5% (23,23 грн.), сметану жирністю до 15% – 0,52 грн. або 0,9% (58,13 грн.), масло вершкове (200г) – 0,43 грн. або 1,0% (42,94 грн.), олію соняшникову – 0,17 грн. або 0,5% (36,31 грн.), яблука – 0,09 грн. або 0,8% (11,82 грн.), капусту білокачанну – 2,41 грн. або 23,3% (12,76 грн.), цибулю ріпчасту – 1,83 грн. або 9,5% (21,15 грн.), буряк – 0,97 грн. або 8,0% (13,05 грн.), картоплю – 0,76 грн. або 7,5% (10,88 грн.), та цукор – 0,43 грн. або 3,3% (13,60 грн.).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45