За даними Державної служби статистики України на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація на середні споживчі ціни на товари у січні 2019 року.

Спостерігається зниження середніх споживчих цін у порівнянні з груднем 2018 року на такі продукти, як: рис на 0,15 грн. або 0,6% (23,75 грн.), крупи манні – 0,12 грн. або 0,9% (12,63 грн.), свинину – 0,89 грн. або 0,76% (116,55 грн.), яйця (десяток) – 0,31 грн. або 1,35% (22,59 грн.), масло вершкове (200 г) – 0,23 грн. або 0,5% (42,51 грн.), моркву – 0,12 грн. або 0,94% (12,61 грн.) та цукор – 0,07 грн. або 0,53% (13,17 грн.).

Разом з тим збільшились середні споживчі ціни на такі продукти, як: хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 0,07 грн. або 0,4% (17,52 грн.), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,05 грн. або 0,3% (16,61 грн.), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,05 грн. або 0,29% (17,44 грн.), батон (500 г) – 0,30 грн. або 2,3% (13,15 грн.), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,19 грн. або 1,05% (18,29), борошно пшеничне – 0,16 грн. або 1,4% (11,61 грн.), крупи гречані – 0,01 грн. або 0,06% (15,98 грн.), крупи ячні – 0,38 грн. або 3,54% (11,10 грн.), пшоно – 2,18 грн. або 9,82% (24,37 грн.), яловичину – 0,97 грн. або 0,75% (129,47 грн.), птицю (тушки курячі) – 0,35 грн. або 0,6% (60,68 грн.), філе куряче – 4,14 грн. або 3,79% (113,48 грн.), ковбаси варені першого ґатунку – 3,41 грн. або 3,34% (105,63 грн.), рибу морожену – 1,02 грн. або 1,3% (77,68 грн.), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,11 грн. або 0,48% (23,12 грн.), сири м’які жирні – 6,77 грн. або 6,8% (106,37 грн.), сметану жирністю до 15% – 0,80 грн. або 1,4% (57,61 грн.), олію соняшникову – 0,23 грн. або 0,64% (36,14 грн.), сало – 0,87 грн. або 1,24% (71,03 грн.), яблука – 0,34 грн. або 3,0% (11,73 грн.), капусту білокачанну – 1,95 грн. або 23,21% (10,35 грн.), цибулю ріпчасту – 1,50 грн. або 8,42% (19,32 грн.), буряк – 1,46 грн. або 13,7% (12,08 грн.) та картоплю – 1,55 грн. або 18,09% (10,12 грн.).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45