За даними Державної служби статистики України на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація на середні споживчі ціни на товари у серпні 2018 року.

Спостерігається зниження середніх споживчих цін у порівнянні з липнем 2018 року на такі продукти, як: рис на 0,43 грн. або 1,8% (22,96 грн.), крупи гречані – 0,48 грн. або 2,7% (17,24 грн.), крупи ячні – 0,01 грн. або 0,1% (9,55 грн.), яловичину – 0,11 грн. або 0,1% (124,96 грн.), свинину – 0,22 грн. або 0,2% (115,16 грн.), птиця (тушки курячі) – 0,03 грн. або 0,05% (55,15 грн.), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,11 грн. або 0,5% (21,49 грн.), сири м’які жирні – 1,75 грн. або 1,8% (93,24 грн.), сметану жирністю до 15% – 0,28 грн. або 0,5% (53,76 грн.), яйця – 2,25 грн. або 10,6% (18,93 грн.), масло вершкове (200 г) – 0,09 грн. або 0,2% (40,27 грн.), олію соняшникову – 0,02 грн. або 0,06% (34,25 грн.), сало – 1,05 грн. або 1,6% (63,53 грн.), яблука – 0,3 грн. або 1,3% (22,93 грн.) та цукор – 0,29 грн. або 2,1% (13,70 грн.).

Разом з тим збільшились середні споживчі ціни на такі продукти, як: хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 0,23 грн. або 1,5% (15,34 грн.), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,27 грн. або 1,9% (14,48 грн.), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,19 грн. або 1,3% (15,19 грн.), батон (500 г) – 0,22 грн. або 2,05% (10,96 грн.), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,27 грн. або 1,7% (16,09), борошно пшеничне – 0,20 грн. або 2,0% (10,05 грн.), крупи манні – 0,02 грн. або 0,2% (11,34 грн.), пшоно – 0,61 грн. або 3,3% (18,83 грн.), філе куряче – 0,58 грн. або 0,6% (91,77 грн.), ковбаси варені першого ґатунку – 0,82 грн. або 0,9% (90,47 грн.), рибу морожену – 0,55 грн. або 0,8% (71,17 грн.), капусту білокачанну – 0,58 грн. або 4,9% (12,33 грн.), цибулю ріпчасту – 0,92 грн. або 12,9% (8,06 грн.), буряк – 2,44 грн. або 18,5% (15,64 грн.), моркву – 8,83 грн. або 63,9% (22,64 грн.) та картоплю – 0,49 грн. або 6,2% (8,37 грн.).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45