Основними причинами виникнення спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь є порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Восени із появою великої кількості овочів, фруктів та ягід зростає рівень споживання цих харчових продуктів. Перед вживанням їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
  • зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуючи будь-які продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • утримуватися від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувати мити руки з милом і обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45