Ботулізм відноситься до найбільш важких харчових отруєнь, які супроводжуються високою летальністю.
У с.м.т. Новопсков Луганської області 31 серпня 2018 року ця хвороба знову нагадала про себе. Захворіло чотири людини, однією з яких є дитина 11-ти років. Всі постраждалі захворіли після вживання в’яленої риби «лящ», купленої на підприємстві продовольчої торгівлі Старобільського району. Основні симптоми постраждалих: загальна слабкість, нездужання, блювота 2-3 рази на добу, пронос, пелена перед очима, двоїння в очах, сухість у роті. Дитина госпіталізована в реанімаційне відділення. При ще більш пізньому зверненні постраждалих за медичною допомогою все могло б закінчитися з летальним наслідком.
Збудник ботулізму – це спорообразующий мікроорганізм, який набув значного поширення в природі. Його виявляють у ґрунті, фруктах і овочах, рибі, в екскрементах теплокровних тварин. Небезпечний продукт життєдіяльності мікроба – токсин. За своєю біологічною активністю ботулінічний токсин перевершує всі відомі токсини інших мікроорганізмів.
Ботулізм, як правило, пов’язують із вживанням консервованих м’ясних продуктів, особливо домашнього приготування, в’яленої та копченої риби, овочевих, грибних консервів, ковбаси, балику, сирокопченого окосту. Основною особливістю збудника ботулізму є його здатність до розвитку в безкисневих (анаеробних) умовах, який супроводжується газоутворенням. Гази, накопичуючись всередині консервної банки, тиснуть на її стінки і денце, викликаючи здуття останніх (бомбаж). У харчових продуктах із вмістом солі 10% і більше збудник ботулізму не розмножується, однак, якщо токсин вже утворився в продукті – сіль не робить на нього дії і такий продукт становить загрозу для людей. Зміст оцтової кислоти 0,6% у маринованій продукції припиняє розвиток збудника ботулізму.