20.04.2018 зареєстровано спалах на харчову токсикоінфекцію в бізнес-центрі «Green Town», вул. Федоренко, 10, м. Сєвєродонецьк.

В ході епідрозслідування фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області встановлено, що благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Жовто-блакитні крила» організувала для дітей області дитячий форум для зустрічі дітей з підприємцями та презентації власних творчих проектів, який проводився в бізнес-центрі. На захід було запрошено 49 дітей з Міловського, Попаснянського, Станично-Луганського районів, міст Щастя, Сєвєродонецька та Лисичанська.

Організатори заходу залучили до організації сніданку учасникам форуму підприємство громадського харчування в м. Сєвєродонецьку.

Станом на 23.04.2018 потужність не зареєстровано в загальнодержавному реєстрі.

Через декілька годин після сніданку 16 особам, у тому числі 13 дітям, стало зле. Спільними симптомами захворювання були нудота, блювання, загальна слабкість. Вони звернулися за медичною допомогою та були госпіталізовані до КУ «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня», Луганської обласної дитячої клінічної лікарні в м. Лисичанську та лікарні в м. Щастя.

Фахівцями Лисичанської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Луганській області відібрані змиви, зразки харчових продуктів та сировини для дослідження за мікробіологічними показниками безпеки.

Фахівцями ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» відібрані зразки харчових продуктів, води питної, змивів.

Відібрані зразки знаходяться в роботі.

20.04.2018 проведено засідання Сєвєродонецької міської комісії ТЕБ і НС, на якому службам у межах повноважень доручено провести всі необхідні заходи щодо недопущення розповсюдження інфекції та встановлення джерела збудника інфекції і причин спалаху.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області 20.04.2018 було повідомлено Управління національної поліції в Луганській області та Службу безпеки України в Луганській області щодо факту виникнення спалаху харчової токсикоінфекції в м. Сєвєродонецьку.

Станом на 23.04.2018 року епідситуація є стабільною, 16 постраждалих залишаються на стаціонарному лікуванні в медичних закладах області: 15 в Луганській обласній дитячій клінічній лікарні та 1 в лікарні м. Щастя.

Статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачена державна реєстрація потужностей, які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва або обігу харчових продуктів. Зазначений обов’язок поширюється на:

  • заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження;
  • аптеки;
  • заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерії, їдальні садків і шкіл, мобільні закусочні тощо);
  • споруди або комплекси споруд, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовуються у виробництві та/або обігу об’єктів санітарних заходів (харчових продуктів, тварин, призначених для споживання людиною);
  • операторів ринку, діяльність яких пов’язана з первинним виробництвом (виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин);
  • діяльність, пов’язану з виробництвом об’єктів санітарних заходів (харчових продуктів, тварин, призначених для споживання людиною), у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме підготовка, змішування та пов’язані з цим процедури, обробка, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану об’єкта;
  • підприємства, що провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів тощо.

Для того, щоб пройти процедуру реєстрації потужності та внесення до реєстру операторів ринку (державний реєстр потужностей), оператори ринку повинні подати заяву встановленої форми до Сєвєродонецького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області за адресою: шосе Будівельників, 23, м. Сєвєродонецьк. У заяві зазначаються: найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, місцезнаходження або прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адреса, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України.

Оператор ринку має право розпочати експлуатацію потужності, якщо протягом 15 робочих днів після подання ним заяви про державну реєстрацію потужності територіальний орган компетентного органу не прийняв рішення про відмову у державній реєстрації потужності або не надав копії такого рішення оператору ринку.

Реєстрація здійснюється безоплатно.

Операторам ринку необхідно знати, що відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року № 2042-УІІІ вони несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють.

Виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45