Багатоїдні шкідники

Мишоподібні гризуни. Погодні умови осіннього періоду 2017 (достатня зволоженість ґрунту, що сприяла розвитку озимих культур та багаторічних трав) сприяли розвитку та розмноженню шкідників. На окремих посівах спостерігалась підвищена чисельність гризунів.

За зимовий період 2017-2018 років від несприятливих погодних умов (затоплення талими водами, утворення крижаних пробок) загинуло на посівах озимої пшениці від 30-65 % гризунів.

На даний час сприятливі агрокліматичні умови та наявність достатньої кормової бази сприяють активізації життєдіяльності та розмноженню гризунів у посівах сільськогосподарських культур, тож можливе наростання чисельності гризунів в окремих осередках (багаторічні трави).

При виявленні 3-5 колоній на 1 га необхідно проводити захисні заходи, застосовуючи дозволені родентициди.

Піщаний мідляк. У квітні піщаний мідляк буде виходити з місць зимівлі та завдаватиме шкоди сходам сільськогосподарським культур переважно у крайових смугах, а озимим зерновим, що посіяні по соняшнику будуть шкодити на всій площі. В останні роки спостерігається зростання його чисельності. У квітні шкідливість піщаного мідляка проявиться осередково на сходах просапних, овочевих та інших культурах, передусім у разі недотримання основних агротехнічних та інших заходів боротьби з фітофагом. При чисельності жуків понад 2 екз на кв. м. проводяться обробки посівів інсектицидами. Ефективні суміші фосфорорганічних та піретроїдних препаратів у половинних нормах витрат. Одним із заходів щодо недопущення пошкодження сходів є протруєння посівного матеріалу інсектицидами.

Личинки чорнишів та коваликів (дротяники) почнуть мігрувати у верхні шари ґрунту по мірі його прогрівання та будуть завдавати шкоди посівам озимих та сходам ярових зернових, а пізніше і сходам соняшнику та кукурудзи. Дієвим заходом проти шкідників є протруєння посівного матеріалу, а також оптимальні строки сівби з внесенням добрив і підживлення для посилення початкового росту рослин. Крім того, вапнування кислих ґрунтів погіршує умови розвитку дротяників.

Гусениці озимої совки. З настанням підвищених весняних температур (температура ґрунту на глибині 20 см досягне +10° С) гусениці піднімаються у верхні шари ґрунту для доживлення та залялькування. За сприятливих погодних умов для шкідника (тепла, помірно волога погода, наявність квітучої рослинності у період льоту метеликів) совки будуть спроможні утворити окремі осередки підвищеної чисельності, насамперед у посівах, розміщених по стерньовим попередникам та забур’яненим парам.

Боротьбу проводять системними інсектицидами на посівах, де чисельність шкідників складає 3,0-4,0 екз/кв.м.

Шкідники зернових культур

Клоп шкідлива черепашка залишається масовим шкідником колосових культур. В поточному році чисельність фітофага очікується вище порога шкідливості, тому слід планувати обробки посівів озимої пшениці. Переліт з місць зимівлі на посіви очікується з другої декади квітня, коли температура повітря у денні часи буде складати +16-18° С. Озима пшениця в цей час перебуватиме у фазі кущення та виходу в трубку. Залежно від погодних умов міграція клопів у посіви може бути розтягнутою. Доки не настане стала тепла погода жуки тримаються на поверхні ґрунту, де ховаються під грудками і висисають сік стебел при їх основі, через що центральний листок, а потім і все стебло жовкне. Коли потепліє, вони вилазять на рослини і пошкоджують верхню частину стебел, в результаті чого виникає білоколосість.

Захисні обробки посівів проти дорослого клопа проводять під час масового перельоту шкідника (обробки крайових смуг посівів) за наявності в посівах 2-4 екз/кв.м перезимувалого клопа: актарою, в.г., 0,1-0,14 кг/га, данадимом стабільним, к.с., 1,5 л/га, децісом профі, в.г., 0,04 кг/га, БИ-58 новим, к.е., 15 л/га, карате зеоном, мк.с., 0,15 л/га чи аналогами.

Хлібна жужелиця. Личинки шкідника у квітні продовжать живлення на заселених з осені посівах озимих зернових культур. Можливі осередки з підвищеною чисельністю на посівах, де попередником були колосові культури. Пошкоджені листки злаків немов пожовані. Дуже пошкоджені рослини гинуть, в результаті чого посіви зріджуються або на них утворюються плішини.

Хімічні обробки проводять за чисельності личинок більш ніж 3,0-4,0 екз на кв.м (або ушкоджено 2 % рослин) дозволеними для використання в Україні препаратами.

Злакові мухи. Тепла осінь 2017 р. сприяла нормальному живленню личинкам мухи. Личинки, які пішли в зиму знаходилися у ІІІ-му віці і період живлення навесні у них буде недовгим. Першими з’являться шведські мухи і чисельнішими вони будуть за вологого та прохолодного весняного періоду. Виліт гессенської мухи слід очікувати після стійкого встановлення середньодобової температури повітря 10-12° С.

За сприятливих погодних умов у квітні, злакові мухи почнуть заселяти посіви і будуть шкодити на слабо розкущених з осені озимих зернових культурах та на ярових пізніх строків сівби. Зменшенню пошкодження мухами сприятимуть: своєчасне підживлення озимих та ранні строки сівби ярових колосових з добривами та стимуляторами росту.

Хімічний захист від цих шкідників проводять дозволеними інсектицидами при чисельності 30-50 мух на 100 помахів сачка в період сходів, або 6-10 % заселених рослин личинками.

Хлібна смугаста блішка. Заселення шкідником очікується в кінці І на початку ІІ декади квітня 2017 року, спочатку озимих, а з появою сходів і ярих колосових культур. Масовому розвитку шкідника сприятиме суха та тепла погода. Загроза від хлібних блішок ймовірна за умов теплої, сонячної, посушливої погоди у посівах озимої пшениці пізніх строків посіву, насамперед у період кущення, на сходах ярих колосових, кукурудзи і проса.

Хлібна п’явиця (синя, червоногруда). Вихід жуків навесні відбувається при переході температур вище +10° С. Заселення полів жуками почнеться з країв, а в посівах по стерньовим попередниках, можливе заселення всього поля. Боротьбу інсектицидами проводять при чисельності шкідника 10-20 екз на м2, або 10-15 % пошкоджених листків.

Хвороби зернових культур

На нижньому листі озимини, яке є джерелом первинної інфекції, зберігаються борошниста роса, септоріоз, гельмінтосоріоз, бура листкова іржа, кореневі гнилі, у понижених місцях рельєфу виявлена снігова пліснява. В разі прохолодної погоди в квітні уможливлюється подальший розвиток снігової плісняви, яка осередково може призвести до загибелі рослин, зокрема в перенасичених вологою ґрунтах та понижених місцях, розвиток якої за сухої погоди припиниться. При сприятливих агрокліматичних умовах та достатньому накопиченні інфекції у ґрунті озимі та ярі зернові колосові культури хворітимуть на кореневі гнилі, борошнисту росу, септоріоз, буру листкову іржу. Інтенсивність ураження рослин кореневими гнилями у квітні зумовлюватиметься погодними умовами, рівнем зволоженості ґрунту, а також впливом агротехнічних заходів. При сприятливих погодних умовах (температура повітря +10-18° C, наявність опадів та рос) можливий розвиток іржастих хвороб. У квітні розвиток борошнистої роси можливий в разі помірно теплої (+16-23° C) погоди з частими опадами та відносній вологості понад 80 %, насамперед у загущених посівах (посіви з високим рівнем внесення мінеральних добрив), після стерньових попередників. Для запобігання помірного та сильного ураження посівів хворобами необхідно провести обов’язкове ранньовесняне боронування посівів впоперек рядків, прикореневе підживлення рослин азотними добривами.

Для запобігання прояву хвороб на ранніх ярових культурах (кореневі гнилі, плямистості листя, летуча сажка, пліснявіння насіння та ін.) необхідно обов’язково оздоровити посівний матеріал шляхом протруєння насіння одним із дозволених препаратів: діксил Ультра, т.к.с., 0,2-0,25 л/т, дітан М-45, ЗП, 2,0-3,0 кг/т та іншими рекомендованими препаратами.

Шкідники бобових культур та багаторічних трав

У посівах багаторічних трав при температурі +7-12° С розвиватимуться та завдаватимуть шкоди довгоносики (бульбочковий люцерновий, листковий люцерновий, люцерновий фітономус), люцерновий клоп. Розвиток шкідників очікується на рівні минулорічних показників, зростанню шкідливості може сприяти посушлива весна.

Посіви гороху у квітні за температури повітря +12° С почнуть заселяти, а за 15-17° С масово літати бульбочкові довгоносики. Пошкодження жуками особливо небезпечні, коли за високих температур в період сходів культури випадає мала кількість опадів. На сходах гороху проводять агротехнічні заходи по догляду за посівами, зокрема боронування. За наявності 10-15 бульбочкових довгоносиків на кв.м. посіви гороху обприскують інсектицидами дозволеними до використання в Україні.

Шкідники овочевих культур

В квітні місяці ранню капусту будуть заселяти хрестоцвіті блішки та клопи, капустяна муха. Проти цих шкідників необхідно провести обробіток інсектицидами.

Шкідники та хвороби саду

У період другої декади квітня (розпускання бруньок – зелений конус – початок цвітіння) при температурі +8-10° С почнуть живлення на бруньках зерняткового саду яблуневий квіткоїд, сірий бруньковий довгоносик, букарка, казарка. За сприятливих погодних умов фітофаги можуть завдавати значної шкоди повсюдно, насамперед у молодих незахищених садах. У фазах «зелений конус» і відокремлення бутонів почнуть живитися сисні шкідники: кліщі, попелиці, щитівки, листоблішки. Цьогорічної вегетації серед шкідників зерняткового саду найпоширенішими будуть листогризучі – листокрутки, молі, білан жилкуватий, золотогуз, шовкопряди.

На початку розпускання бруньок зерняткових порід проти жуків сірого брунькового довгоносика, квіткоїда, гусениць білана жилкуватого, золотогуза, листокруток, яблуневої молі, парші, борошнистої роси, інших проводять обприскування актарою, к.с., 0,14 кг/га, дурсбаном 480, к.е. енжіо 247 SC, к.с., 0,18 л/га з додаванням проти парші, борошнистої роси та інших хвороб аккорда, м.с., 5,0-7,0 л/га, алмаза 100, к.е., 0,3-0,4 л/га.

У фазу відокремлення бутонів-рожевий бутон проти комплексу шкідників і хвороб проводять обприскування антраколом 70 WP, з.п., 1,5 кг/га з додаванням калипсо 480 SC, КС, 0,2-0,25 л/га, дотримуючись чергування препаратів.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45