За даними Державної служби статистики України на соціально значущі товари станом на березень 2018 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на такі продукти, як хліб житній, житньо-пшеничний на 0,49 грн. або 3,1% (15,26 грн.), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,48 грн. або 3,0% (15,46 грн.), крупи гречані – 1,36 грн. або 6,3% (20,24 грн.), птицю (тушки курячі) – 1,15 грн. або 2,1% (53,07 грн.), філе куряче – 2,02 грн. або 2,1% (91,76 грн.), сири м’які жирні – 0,69 грн. або 0,7% (98,97 грн.), сметана жирністю до 15% – 0,05 грн. або 0,1% (53,96 грн.), яйця – 0,27 грн. або 1,0% (25,67 грн.) та цукор – 0,11 грн. або 0,7% (14,65 грн.).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як рис на 0,25 грн. або 1,1% (23,69 грн.), хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – 0,04 грн. або 0,3% (14,92 грн.), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,05 грн. або 0,3% (14,20 грн.), батон 500 г – 0,04 грн. або 0,4% (10,59 грн.), борошно пшеничне – 0,12 грн. або 1,2% (9,77 грн.), крупи манні – 0,04 грн. або 0,4% (11,12 грн.), крупи ячні – 0,12 грн. або 1,3% (9,19 грн.), пшоно – 0,11 грн. або 0,6% (17,65 грн.), яловичину – 5,19 грн. або 4,4% (121,72 грн.), свинину – 2,08 грн. або 2,0% (108,3 грн.), ковбаси варені першого ґатунку – 0,93 грн. або 1,1% (88,43 грн.), рибу морожену – 1,78 грн. або 2,6% (69,30 грн.), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,40 грн. або 1,9% (21,95 грн.), масло вершкове – 0,47 грн. або 1,2% (39,81 грн.), олію соняшникову – 0,40 грн. або 1,2% (34,13 грн.), сало – 0,46 грн. або 0,7% (64,08 грн.), яблука – 1,90 грн. або 10,1% (20,78 грн.), капусту білокачанну – 1,03 грн. або 15,1% (7,87 грн.), цибулю ріпчасту – 0,49 грн. або 7,8% (6,78 грн.), буряк – 2,59 грн. або 31,0% (10,95 грн.), моркву – 3,24 грн. або 38,0% (11,77 грн.) та картоплю – 0,94 грн. або 13,1% (8,13 грн.).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45