Управлінням захисту споживачів забезпечуються відповідні умови для реалізації громадянами конституційних прав на письмове звернення та особистий прийом. За звітний період до Управління надійшло всього – 95 звернень громадян, з них письмових звернень – 31, у т.ч. з Урядової гарячої лінії – 10. Кількість звернень у 1 кварталі 2018 року зросла майже на 158 %, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, що свідчить про збільшення рівня обізнаності та довіри споживачів до Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області. На особистому прийомі розглянуто 64 звернення. Взагалі задоволено 77 звернень, що становить 84,5 % від отриманих.

За звітний період сума повернутих споживачам коштів за неякісну продукцію (товари, роботи, послуги) становить 40,8 тис. грн.

Так, наприклад, до Управління звернувся учасник АТО, який у період проходження військової служби на території Луганської області придбав у м. Сєвєродонецьку мобільний телефон вартістю 3900 грн. У гарантійний період у телефоні виник недолік, на той час військовослужбовець переїхав до м. Львів. У результаті розгляду звернення, телефон було безкоштовно відремонтовано сервісним центром міста Сєвєродонецьк. Загальна вартість ремонту телефону і послуг з транспортування складає понад 1300 грн.

За результатами розгляду звернення мешканки м. Сєвєродонецьк до Урядової гарячої лінії щодо покупки люстри, споживачу надано роз’яснення у відповідності до ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів». За результатами розгляду звернення, споживачу повернуто кошти за люстру у сумі 800 грн.

У звітний період було проведено 3 позапланові перевірки за зверненнями споживачів. Під час проведення позапланових заходів державного контролю щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів у суб’єктів господарювання було знято з реалізації 17 одиниць дитячих іграшок.

Під час проведення позапланової перевірки у фізичної особи – підприємця за зверненням споживача, питання, яке стало предметом скарги, було вирішено на користь споживача. Ним отримано кошти у розмірі вартості повернутого товару та за послуги з транспортування у сумі 720 гривень.

За звітний період з метою контролю виконання вимог Закону України «Про рекламу» було обстежено 91 рекламоносій, у тому числі:

  • у сфері зовнішньої реклами – 66;
  • у сфері внутрішньої реклами – 4;
  • на транспорті – 6;
  • на телебаченні та радіо – 8;
  • в друкованих ЗМІ – 7.

За результатами обстеження Управлінням виявлено порушень (заведено справ) по рекламоносіях загальною кількістю – 16, у сфері зовнішньої реклами – 13, у сфері внутрішньої реклами – 3. З них виявлено 5 порушень щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв та 11 порушень щодо реклами про знижки цін на продукцію. Надано (надіслано) для виконання 11 приписів про усунення порушень. Накладено штрафи на 16 суб’єктів господарювання на загальну суму 5,5 тис. грн.

Для упередження причин, які сприяють порушенню прав громадян як споживачів, підвищення їх правової обізнаності, поліпшення інформованості громадян були задіяні засоби масової інформації: проведено 2 виступи начальника Управління захисту споживачів в телеефірі обласного телеканалу «UA: Донбас» з відповідними роз’ясненнями. На офіційному сайті Головного управління розміщено 17 інформаційних матеріалів з корисними порадами для споживачів.

З нагоди святкування Всесвітнього дня захисту прав споживачів в Головному управлінні проведено круглий стіл за участі представників місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання. Під час проведення круглого столу керівник Головного управління та перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації відзначили кращих фахівців та суб’єктів господарювання грамотами, подяками за професіоналізм у забезпеченні реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів, за високу якість обслуговування і підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на території Луганської області.

Також проведено телефонну «гарячу лінію», а в печатному виданні газети «Луганщина.ua» розміщено інтерв’ю привітання начальника Головного управління Р.А. Холоденко. Зазначені заходи висвітлено на інформаційному порталі «ИРТА FAX» телеканалу ИРТА, в соціальній мережі Facebook та на офіційному сайті Головного управління.

В рамках реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів та на виконання Плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів Головного управління на 2018 рік проведено семінар-нараду з представниками органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, громадськості та бізнесу. На семінарі запропоновано та обговорено низку заходів щодо навчання спеціалістів консультаційно-інформаційних служб з питань надання споживачам консультацій та роз’яснень законодавства у сфері захисту споживачів та впровадження постійної методичної допомоги.

Протягом I кварталу 2018 року підписано Меморандум про співпрацю у сфері захисту прав споживачів між Головним управлінням та Рубіжанською міською радою. Вжиті заходи сприятимуть налагодженню співпраці з органами місцевого самоврядування для побудови ефективної системи захисту прав споживачів та реалізації державної політики у цій сфері. Триває підготовка відповідних меморандумів з міськими радами м. Сєвєродонецьк та м. Лисичанськ.

Протягом звітного періоду проводилась плідна та продуктивна робота з наданням консультаційної допомоги відділам з захисту прав споживачів органів місцевого самоврядування Луганської області.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45