З приходом теплої пори у дачників починаються клопоти, пов’язані з посівом овочевих культур. Одні культури доводиться вирощувати через розсаду, інші можна посіяти прямо у відкритий ґрунт. В тому, і в іншому випадку дуже важливо знати, як вибрати якісне насіння.

Спираючись на моніторинг ринку оптової та роздрібної торгівлі насінням сільськогосподарських культур, спеціалісти Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва дійшли висновку, що далеко не всі любителі саду і городу роблять свій власний насіннєвий фонд. Більша частина насіння купується у спеціалізованих магазинах, на ринках і випадкових крамницях.

Так, на що ж потрібно звертати увагу при покупці посівного матеріалу?

По-перше, згідно Закону України «Про насіння і садивний матеріал» реалізація насіння здійснюється лише за умов наявності документів на посівні якості, де обов’язково вказано чистота, енергія проростання та схожість насіннєвого матеріалу. Відповідно до ДСТУ 6006:2008 термін дії документів на посівні якості насіння овочевих та баштанних культур становить 12 місяців.

По-друге, згідно нормативно-правових актів у сфері насінництва все насіння яке призначене до реалізацій обов’язково маркується і пакується. При маркування на упаковці вказується повна назва фірми-виробника, її координати (адреса, телефон, сайт, електронна пошта) – компанія, тримаючи свій імідж, не приховує подібної інформації. На пакетику повинен стояти штамп з номером партії та прописана маса насіння в грамах. Крім того, вказуються додаткові відомості про сорт рослини:

  • термін цвітіння або дозрівання;
  • умови вирощування (у відкритому ґрунті або в теплиці);
  • практичне призначення врожаю (консервування або використання у свіжому вигляді);
  • розмір рослини;
  • забарвлення квіток або плодів;
  • необхідна температура субстрату для проростання насіння;
  • схема посадки;
  • необхідні роботи по місяцях.

По-третє, перед тим як вибрати якісне насіння слід мати на увазі, що в даний час поряд зі звичайним у продажу з’явилися насіння, яке пройшло спеціальну обробку.

Розрізняють гранульоване, інкрустоване й плазмове насіння. Всі вони мають на поверхні спеціальну оболонку, речовина якої стимулює більш швидкий і потужній розвиток корінців.

Гранульоване насіння має захисну оболонку з поживних речовин.

Інкрустоване насіння має у складі оболонки гормони росту. Такій обробці піддається, як правило, велике насіння (огірків, динь, гарбузів та інших культур), в результаті відбувається стимуляція всіх біохімічних процесів, а отже – підвищується схожість і стійкість сходів до захворювань і несприятливих умов середовища.

Плазмова обробка полягає у впливі газів на насіння. Цей процес проходить при зниженому тиску. В результаті відбувається стимуляція всіх біохімічних процесів, а отже – підвищується схожість і стійкість сходів та старших рослин до захворювань і несприятливих умов середовища.

Зробити вибір на користь якості буде найбільш правильним рішенням, адже від цього залежить весь майбутній урожай на присадибній ділянці.

При виникненні будь яких питань щодо якості насіннєвого матеріалу звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45