Наближається весна, а разом з нею наближаються романтичні свята, коли закохані намагаються подарувати одне одному символічні знаки свого кохання. Такими подарунками зазвичай стають різноманітні ювелірні прикраси. Водночас, разом з покупкою каблучки або підвіски, можна «придбати» й розчарування, якщо річ виявиться неякісною, або навіть фальшованою. Яким же чином уникнути неприємної ситуації та не зіпсувати святковий настрій?

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 1999 р. № 460 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі ювелірними та іншими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння», продавати ювелірні прикраси можна тільки в спеціалізованих магазинах або спеціалізованих відділах (секціях) магазинів. Продаж ювелірних виробів у дрібнороздрібній торговельній мережі, на ринках (крім розміщених на них спеціалізованих магазинів, відділів) та з рук забороняється.

На що треба звертати увагу при покупці ювелірних виробів?

По-перше, на вподобаному виробі обов’язково повинна бути етикетка або товарний ярлик. Товарний ярлик має бути прикріплений до виробу за допомогою нитки та опломбований.

По-друге, з лицевого боку товарного ярлику має бути розміщена інформація про виробника, найменування виробу, назву сплаву дорогоцінного металу та його пробу, масу виробу та його ціну. З другого боку ярлику має бути записано артикул виробу, його розмір (для каблучок та браслетів), назва каміння, кількісні та якісні характеристики каміння (колір, дефектність, маса, форма огранювання).

Ще однією ознакою справжнього ювелірного виробу є присутність на ньому двох клейм, перше з них це державне пробірне клеймо, а друге – це номер проби, яка вказує на вміст дорогоцінного метала в сплаві. Наприклад, золото як метал сам по собі м’який, тому в чистим вигляді не придатний для виготовлення ювелірних виробів. Щоб зробити золоті вироби більш міцними, їх виготовляють не з чистого золота, а використовують сплави з іншими металами, такими як мідь, срібло, платина, та інші. Наприклад, 585 проба свідчить про те, що виріб містить 58,5 % золота. Для золотих виробів найбільш поширені проби – 585 и 750, для срібних – 875, 925. Якщо на пробі ви знайшли цифри 14к або 18к, то ця прикраса вироблена за кордоном. Треба знати, що: 24 карата – це 1000 одиниць (тобто золото 999.9 проби), відповідно 18 карат – це 750 одиниць (тобто 750 проба), а 14 карат – це 583,33 одиниці (майже 585 проба). Не варто купувати прикрасу, якщо клеймо проби нечітке або взагалі відсутнє.

Країна походження. Зрозуміло, що клеймо, ярлики та проба є стандартизованими на території України. Якщо прикраси виготовлені в інших країнах, вони не мають обов’язкового клейма. Але пам’ятайте, що левова частка підробленої «ювелірки» привезена в Україну з країн близького та далекого сходу (Турція, Єгипет, Китай, ОАЕ), де подібні вироби коштують небагато, тому вміст дорогоцінних металів в них мінімальний.

Купуючи ювелірні вироби, треба їх пильно оглянути. Внутрішня сторона прикраси має бути відшліфованою, гладенькою. Клеймо та проба мають бути чіткими та розбірливими. Застібка браслета, сережок або ланцюжка не має бути подряпаною, місця кріплення застібки мають бути міцними та надійними. Застібка не повинна дуже легко відчинятися, застібки браслетів та брошок повинні мати запобіжника.

Також не варто тішитися великими скидками, що спокушають з ювелірних вітрин, навпаки, це серйозний привід замислитися. Виріб із справжнього золота не може коштувати дешевше, ніж само золото. Чи не пропонують недобросовісні продавці за низькою ціною підробку?

Наприкінці звертаємо увагу споживачів на правила обміну та повернення ювелірних прикрас.

Загальне правило: вироби належної якості обміну та поверненню не підлягають! Ця інформація має бути розташована у куточку споживача або на дошці інформації. Щодо товарів неналежної якості (які мають істотні недоліки або взагалі фальсифіковані), то покупець має право вимагати у продавця впродовж двох років з дня придбання (п. 10 Правил торгівлі № 460) в разі виявлення:

  1. недоліків ювелірних виробів – пропорційного зменшення ціни, безоплатного усунення недоліків в розумний строк або компенсації витрат на їх усунення;
  2. істотних недоліків ювелірних виробів, які виникли з вини виробника (продавця), або фальсифікації, підтвердженої висновком експертизи, – розірвання договору і повернення витрачених на покупку коштів або обміну на аналогічний виріб із наявних товарів.

Якщо ви придбали неякісні прикраси, в першу чергу, звертайтеся в магазин. Необхідно принести прикрасу разом с чеком и вимагати обміняти товар, відремонтувати його або повернути, отримав сплачені кошти.

Якщо в обміні було відмовлено, необхідно письмово звернутися до керівництва магазина з вимогою реалізації своїх законних прав. Ошуканий покупець також має право звернутися в Управління захисту споживачів Держпродспоживслужби за адресою: м. Сєвєродонецьк, Луганська область, вул. Пивоварова, 2, або за телефоном (06452) 6-80-15.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45