Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи.
Близько ста років тому централізоване водопостачання стали доступними в більшості міст світу. Вода, яка надходила до споживачів із водопровідного крана, була еталоном чистоти та безпеки. Однак, пройшли десятиліття і твердження про те, що вода з колодязів, неглибоких свердловин і водопровідна нешкідлива для пиття без попередньої очистки, стало неправдивим. Забруднення поверхневих і підземних вод промисловими, побутовими і сільськогосподарськими стоками, інфільтратами від звалищ відходів, зробили свою «чорну» справу. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води. Недосконалість систем централізованого очищення води у багатьох регіонах і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.
Попередні висновки про відповідність води критеріям фізіологічної повноцінності можна й самостійно, на основі характерних органолептичних ознак, тобто за смаком, кольором і запахом води так:
- Солонуватий присмак води. Вказує на те, що у воді присутній надлишок хлорид-іонів. Отже, рівень її мінералізації перевищує фізіологічно оптимальне значення.
- Гіркуватий присмак води. Може бути викликаний підвищеною лужністю води, (практично безпечно) або підвищеним вмістом розчинених сульфатів, що загрожує людині стійким розладом травлення.
- Сильний запах хлорки. Свідчить про підвищений вміст у воді хлору, використовується для знезараження. Він є небезпечним для здоров’я людини, особливо його сполуки з органічними домішками води.
- Металевий присмак води вказує на наявність у ній розчиненого заліза. У водопровідну воду залізо найчастіше потрапляє через корозію водопровідних труб, або внаслідок тривалого вилуговування залізорудних масивів (покладів). Вода з розчиненим залізом може виглядати на початку прозорою і безбарвною, оскільки залізо знаходиться не повністю окисленій біокарбонатній формі. При контакті з киснем залізо окислюється, внаслідок чого вода набуває кольору від жовтуватого до червоно-бурого відтінків з виділенням осаду колоїдної іржі на дні посудини. Підвищений вміст заліза у воді вкрай негативно позначиться на загальному самопочутті людини.
- Вода зі щільною білою суспензією з-під крану, яка поступово опускається на дно та стає прозорою із-за осаду. Ознака того, що вода насичена солями кальцію (десь в районі забору води знаходяться вапняки).
- Утворення накипу свідчить про підвищену жорсткість води, яка викликана великим вмістом солей кальцію або магнію.
- Характерний запах тухлих яєць і поява темних плям на срібних (посріблених) столових приборах, жовтих плям на раковині. Після контакту із водою ознака присутності у водопровідній воді розчиненого сірководню. Сірководень виділяється як при природному розкладанні неорганічних сульфатів, органічних рослинних і тваринних решток під дією специфічних (сульфатредукуючих) бактерій, так і при попаданні в джерела водопостачання промислових і господарських стоків. За недостатнього вихідного очищення води.
- Затхлий запах води або запах риби виникає через потрапляння у питну воду азотовмісних речовин, які утворюються при розкладанні залишків водоростей, мікроорганізмів, рослин.
- Запах акварельної фарби (гуаші) спричиняється внаслідок поширення у воді – фенолу, джерелом якого є промислові стоки.
- Аптечний запах, викликають галогеновані (хлоровані) ароматичні вуглеводні – токсичні домішки води, які утворюються при дії хлору на деякі природні і синтетичні органічні речовини, що потрапили у воду.
- Різнокольорові плями на поверхні води виникають через плівку нафтопродуктів. Вони з’являються там при скиданні у водойми неочищених олійних стоків підприємствами металургійної, металообробної, машинобудівної, нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості.
- Жовта вода утворюється через забруднення таніном і гуміновими кислотами. Це речовини природного походження. Вони накопичуються у воді при її природній фільтрації через шари рослинного перегною або через торф’янистий ґрунт. Для людського здоров’я ці речовини не становлять небезпеки, але вони можуть призводити до проблем, якщо зв’язуються з іонами важких і полівалентних металів.
- Вода каламутного молочного кольору, що стає прозорою при її відстоюванні. Такий ефект є наслідком насичення води розчиненими газами (азотом, вуглекислим газом, метаном). Найчастіше причиною є азот, що продукується у воді денітрифіційними бактеріями. Вуглекислий газ накопичується внаслідок життєдіяльності аеробної мікрофлори, потрапляє у воду з газоносних пластів поблизу водних джерел або утворюється метан-генеруючими бактеріями.
- Брудна піна «мильних бульбашок» на поверхні води при її закипанні. Цей феномен найчастіше пояснюється присутністю у воді поверхнево-активних речовин (ПАР), які використовуються в якості миючих засобів (пральні порошки, мило, тощо). Але насправді цей ефект часто пов’язаний із вивільненням поверхнево-активних речовин із клітин бактерій, що утворюють колонії у водопровідних мережах. Ці речовини спочатку осідають в середині водопроводів, а потім проявляють свої власні піноутворюючі властивості. Деякі з цих речовин є сильно отруйними речовинами (ксенобіотиками).
Бережіть себе та своє здоров’я!