Управління

Оперативні новини

14.02.2019

Сільгоспвиробникам Луганщини, інформація щодо знищення насіння сільськогосподарських культур

З 29 січня 2019 року вступив в дію наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.12.2018 № 613 «Про затвердження Порядку знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях».

13.02.2019

В Лисичанську проведено засідання ДНПК

На виконання Протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Луганській облдержадміністрації від 30.01.2019 № 1 в Лисичанську було проведено засідання ДНПК при Лисичанській міській раді з питань проведення профілактичних заходів по недопущенню виникнення африканської чуми свиней в м. Лисичанськ, де основним напрямком обговорення було визначення дієвих заходів з ліквідації несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами за адресою м. Лисичанськ, кв. Центральний.

08.02.2019

Семінар-нарада з метрології

08 лютого 2019 року фахівцями відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області на виконання «Плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року» був проведений виїзний семінар-нарада з метрології з суб’єктами господарювання на базі ДП «Центральний ринок м. Сєвєродонецька» Луганської облспоживспілки.

08.02.2019

Проведено нараду з відділом освіти Сватівської РДА

У Сватівському районі 07.02.2019 року відбулася спільна нарада Сватівського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області та фахівців відділу освіти Сватівської райдержадміністрації.

Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи.

Близько ста років тому централізоване водопостачання стали доступними в більшості міст світу. Вода, яка надходила до споживачів із водопровідного крана, була еталоном чистоти та безпеки. Однак, пройшли десятиліття і твердження про те, що вода з колодязів, неглибоких свердловин і водопровідна нешкідлива для пиття без попередньої очистки, стало неправдивим. Забруднення поверхневих і підземних вод промисловими, побутовими і сільськогосподарськими стоками, інфільтратами від звалищ відходів, зробили свою «чорну» справу. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води. Недосконалість систем централізованого очищення води у багатьох регіонах і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.

Попередні висновки про відповідність води критеріям фізіологічної повноцінності можна й самостійно, на основі характерних органолептичних ознак, тобто за смаком, кольором і запахом води так:

  1. Солонуватий присмак води. Вказує на те, що у воді присутній надлишок хлорид-іонів. Отже, рівень її мінералізації перевищує фізіологічно оптимальне значення.
  2. Гіркуватий присмак води. Може бути викликаний підвищеною лужністю води, (практично безпечно) або підвищеним вмістом розчинених сульфатів, що загрожує людині стійким розладом травлення.
  3. Сильний запах хлорки. Свідчить про підвищений вміст у воді хлору, використовується для знезараження. Він є небезпечним для здоров’я людини, особливо його сполуки з органічними домішками води.
  4. Металевий присмак води вказує на наявність у ній розчиненого заліза. У водопровідну воду залізо найчастіше потрапляє через корозію водопровідних труб, або внаслідок тривалого вилуговування залізорудних масивів (покладів). Вода з розчиненим залізом може виглядати на початку прозорою і безбарвною, оскільки залізо знаходиться не повністю окисленій біокарбонатній формі. При контакті з киснем залізо окислюється, внаслідок чого вода набуває кольору від жовтуватого до червоно-бурого відтінків з виділенням осаду колоїдної іржі на дні посудини. Підвищений вміст заліза у воді вкрай негативно позначиться на загальному самопочутті людини.
  5. Вода зі щільною білою суспензією з-під крану, яка поступово опускається на дно та стає прозорою із-за осаду. Ознака того, що вода насичена солями кальцію (десь в районі забору води знаходяться вапняки).
  6. Утворення накипу свідчить про підвищену жорсткість води, яка викликана великим вмістом солей кальцію або магнію.
  7. Характерний запах тухлих яєць і поява темних плям на срібних (посріблених) столових приборах, жовтих плям на раковині. Після контакту із водою ознака присутності у водопровідній воді розчиненого сірководню. Сірководень виділяється як при природному розкладанні неорганічних сульфатів, органічних рослинних і тваринних решток під дією специфічних (сульфатредукуючих) бактерій, так і при попаданні в джерела водопостачання промислових і господарських стоків. За недостатнього вихідного очищення води.
  8. Затхлий запах води або запах риби виникає через потрапляння у питну воду азотовмісних речовин, які утворюються при розкладанні залишків водоростей, мікроорганізмів, рослин.
  9. Запах акварельної фарби (гуаші) спричиняється внаслідок поширення у воді ‒ фенолу, джерелом якого є промислові стоки.
  10. Аптечний запах, викликають галогеновані (хлоровані) ароматичні вуглеводні ‒ токсичні домішки води, які утворюються при дії хлору на деякі природні і синтетичні органічні речовини, що потрапили у воду.
  11. Різнокольорові плями на поверхні води виникають через плівку нафтопродуктів. Вони з’являються там при скиданні у водойми неочищених олійних стоків підприємствами металургійної, металообробної, машинобудівної, нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості.
  12. Жовта вода утворюється через забруднення таніном і гуміновими кислотами. Це речовини природного походження. Вони накопичуються у воді при її природній фільтрації через шари рослинного перегною або через торф’янистий ґрунт. Для людського здоров’я ці речовини не становлять небезпеки, але вони можуть призводити до проблем, якщо зв’язуються з іонами важких і полівалентних металів.
  13. Вода каламутного молочного кольору, що стає прозорою при її відстоюванні. Такий ефект є наслідком насичення води розчиненими газами (азотом, вуглекислим газом, метаном). Найчастіше причиною є азот, що продукується у воді денітрифіційними бактеріями. Вуглекислий газ накопичується внаслідок життєдіяльності аеробної мікрофлори, потрапляє у воду з газоносних пластів поблизу водних джерел або утворюється метан-генеруючими бактеріями.
  14. Брудна піна «мильних бульбашок» на поверхні води при її закипанні. Цей феномен найчастіше пояснюється присутністю у воді поверхнево-активних речовин (ПАР), які використовуються в якості миючих засобів (пральні порошки, мило, тощо). Але насправді цей ефект часто пов’язаний із вивільненням поверхнево-активних речовин із клітин бактерій, що утворюють колонії у водопровідних мережах. Ці речовини спочатку осідають в середині водопроводів, а потім проявляють свої власні піноутворюючі властивості. Деякі з цих речовин є сильно отруйними речовинами (ксенобіотиками).

Бережіть себе та своє здоров’я!


Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Завдяки виділеному фінансуванню, в Україні з 2018 року започаткована програма з ерадикації сказу в державі. Ця програма включає в себе імунізацію домашніх тварин проти сказу (собаки, коти) та диких м’ясоїдних тварин.

У 2018 році уперше за останній період була проведена масштабна кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, яка охопила майже всю територію України. Було використано понад 6,6 млн доз антирабічної вакцини. Для цих цілей застосовувався авіатранспорт, який оснащений системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини.

Система HACCP

Система HACCP

Система HACCP ‒ організаційна структура виробництва, що складається з документів, виробничих процесів і ресурсів, необхідних для реалізації HACCP.

Ця система забезпечує контроль на всіх етапах виробництва харчових продуктів, будь-якій точці процесу виробництва, зберігання і реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні ситуації і використовується в основному підприємствами-виробниками харчової продукції.

Детальніше

Пам'ятка для населення

Пам'ятка для населення

Дикі тварини в населених пунктах

Детальніше

Головне управління
Держпродспоживслужби
в Луганській області

Ми у Facebook

Електронне звернення

Адреса

93405, Луганська обл.,
м. Сєвєродонецьк,
вул. Пивоварова, 2

Графік роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-15:45

Контакти

(06452) 6-80-15
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Держпродспоживслужба

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545