Кожного дня ми бачимо напис «Куріння вбиває», але чи кожного разу ми замислюємося над цим? За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно від тютюну гине понад 5 мільйонів курців та більше 600 тисяч так званих пасивних курців. Підступність цієї шкідливої звички полягає в тому, що організм людини звикає до тютюну і поступово формується залежність, тобто потрібність у постійному вживанні нікотину. Проте курці отруюються не лише особисто, шкідливий вплив тютюнового диму розповсюджується на їх оточення – родичі, колеги, навіть сторонні люди, що опинилися поруч із курцем, усі стають заручниками ситуації й вимушені вдихати отруйні речовини разом із повітрям. Отже, відмова від вживання тютюну є метою сучасного суспільства.

В усьому світі визнано, що повна заборона на рекламу, стимулювання продажу й спонсорство призведе до скорочення споживання тютюнових виробів. Але виробники цигарок намагаються приховати жахливі наслідки вживання тютюну, підвищуючи їх привабливість, і тим самим фактично обманюють своїх клієнтів. Тому захист від будь-якої реклами тютюнових виробів є захистом прав споживачів.

В Україні захист права людини на чисте від нікотину повітря регулюється Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – Закон). Цей законодавчий акт забороняє будь-яку рекламу тютюнових виробів, крім того, в грудні 2012 р. внесенням змін до Закону заборонено куріння в закладах громадського харчування.

Постановою від 02.09.2015 № 667 Кабмін затвердив Положення «Про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», відповідно до якого Держпродспоживслужба є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі попередження і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів і рекламу у цій сфері. Держпродспоживслужба відповідно до покладених на неї завдань, приймає рішення про визнання реклами недобросовісною, прихованою, застосовує фінансові санкції до суб’єктів господарювання за порушення законодавства про заходи, щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на населення.

Спеціалістами відділу контролю у сферах захисту споживачів, реклами, антитютюнового законодавства Управління захисту споживачів проводиться постійна робота по моніторингу зовнішньої реклами в населених пунктах Луганської області. Протягом минулого року з метою контролю дотримання вимог Закону України «Про рекламу» було обстежено 257 рекламоносіїв, серед яких зафіксовано порушення в сфері реклами тютюнових виробів в м. Сєвєродонецьку, відкрито адміністративну справу щодо суб’єкта господарювання, за результатом розгляду справи накладено фінансових санкцій на суму 5083 гривні, які надійшли в бюджет міста.

Зважаючи на суспільну значимість боротьби з тютюнопалінням, визнається важливим суворе дотримання вимог закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Для ефективного захисту людей потрібно підвищувати поінформованість усіх верств населення щодо необхідності усунення всіх форм тютюнової реклами, а також дій, за допомогою яких можна протидіяти порушенню чинного законодавства. Отже, пріоритетним завданням фахівців Управління захисту споживачів в межах владних повноважень є дії, спрямовані на попередження куріння чи іншого способу вживання тютюнових виробів серед громадян, і насамперед серед дітей та молоді, охорону здоров’я населення від шкідливих наслідків вживання тютюну.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45