За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом на 30 листопада 2017 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.
Незмінними у порівнянні до попередньої декади звітного місяця залишалися середні ціни на хліб пшеничний з борошна першого ґатунку на 12,40 грн., хліб житній, житньо-пшеничний – 12,73 грн., яловичину – 103,87 грн., сало – 60,78 грн., макаронні вироби – 10,32 грн., ковбаси варені першого ґатунку – 77,72 грн., молоко жирністю 2,5% – 15,27 грн., масло вершкове жирністю 72-73% – 149,07 грн., сир м’який жирністю 9% – 104,26 грн., олію соняшникову – 30,10 грн.
При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на рис на 0,20 грн. або 0,9% (21,04 грн.), свинину – 0,64 грн. або 0,7% (95,63 грн.), крупи гречані – 0,12 грн. або 0,6% (20,88 грн.) та капусту – 0,04 грн. або 0,8% (4,86 грн.).
Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на птицю (тушки курячі) на 1,02 грн. або 1,9% (53,99 грн.), борошно пшеничне вищого ґатунку – 0,02 грн. або 0,2% (10,06 грн.), сметана жирністю 15% – 0,98 грн. або 2,0% (49,48 грн.), яйця І-ІІ категорії – 0,06 грн. або 0,3% (23,44 грн.), картоплю – 0,10 грн. або 1,7% (5,89 грн.), моркву – 0,01 грн. або 0,2% (6,50 грн.), буряк – 0,28 грн. або 4,8% (6,15 грн.) та цибулю – 0,39 грн. або 7,8% (5,38 грн.).
Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.
Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.