Сьогодні в облдержадміністрації відбулась нарада, де розглядалося питання, яке потребує оперативного вирішення – це унеможливлення несанкціонованої торгівлі у м. Сєвєродонецьку.

Організатором заходу виступив Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації.

До участі у нараді були запрошені представники Сєвєроднецької міськради, Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, Управління превентивної діяльності, Сєвєродонецького відділу поліції та Управління патрульної поліції в містах Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному ГУНП в Луганській області.

Директором Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергієм Медведчуком основну увагу було приділено несанкціонованій торгівлі біля Льодового Палацу спорту за адресою: вул. Маяковського, 28, де два рази на тиждень стихійно відбувається ярмарок з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

У своєму виступі він інформував, що перші ярмаркові заходи дійсно проводилися за участю тільки безпосередніх товаровиробників. У подальшому ярмарок перетворився на стихійний ринок, на якому переважна більшість торгуючих – це продавці місцевих ринків та перекупники, які не є виробниками сільськогосподарської продукції.

«Cтихійна торгівля у невстановлених місцях стала серйозною проблемою для міста. Цілком зрозуміло, що ця тема є дуже болючою. Адже стихійна торгівля фізосіб створює як недобросовісну конкуренцію з легальними торговцями, так і призводить до несплати податків, порушень правил безпеки дорожнього руху. Це питання неодноразово розглядалось на нарадах в облдержадміністрації, засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, але до цього часу проблема не перестала бути актуальною. Це стосується території не тільки у районі Льодового Палацу спорту, на деяких територіях міста осередки несанкціонованої торгівлі залишаються неліквідованими. Якщо ми в кожному окремому випадку будемо з якихось суб’єктивних міркувань відхилятися від законодавства, матимемо хаос. Як-не-як, Сєвєродонецьк – обласний центр, тому несанкціонована торгівля в центрі міста є неприпустимою. Та ще й, здебільшого на вулиці торгують не пересічні громадяни з навколишніх сіл, які заробляють копійчину з продажу овочів, ягід чи фруктів, а системні перекупники», – відмітив посадовець.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко акцентувала, що місто Сєвєродонецьк має бути прикладом цивілізованої торгівлі для міст та районів області, які так само проводять щотижневі ярмарки на своїх територіях. Також вона звернула увагу, що працівники Держпродспоживслужби мають діяти в рамках чинного законодавства. «Якщо вулична торгівля буде упорядкована, ми зможемо здійснювати заходи державного нагляду та вимагати відповідно до закону від суб’єктів господарювання усунення виявлених порушень», – доповіла Р. Холоденко.

Як зазначив начальник відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУНП в Луганській області Андрій Наконечний, – «не дивлячись на усі зусилля працівників поліції стихійна торгівля продовжує існувати. Перш за все необхідно міняти свідомість мешканців міста, які звикли здійснювати торгівлю на тротуарах. Поліція самостійно не може вирішити проблему, так як стихійна торгівля – це перш за все соціальна проблема. Тридцять відсотків порушників – літні люди, до яких судові інстанції часто проявляють поблажливість, а працівники поліції обмежуються профілактичними бесідами та попередженнями. Працівниками поліції проводяться регулярні рейди з метою припинення незаконної торгівлі. Щодня правоохоронці не тільки припиняють стихійну торгівлю і складають протоколи на порушників, а й проводять профілактичні бесіди з потенційними покупцями. Співробітники поліції дохідливо пояснюють людям, наскільки небезпечно для їхнього здоров’я купувати товар сумнівного походження. Правоохоронці дуже зацікавлені в тому, щоб і міська влада брала активну участь у ліквідації стихійної торгівлі».

У свою чергу, заступник голови Сєвєродонецької міськради Григорій Пригеба розповів про початкові етапи ліквідації торгівлі не тільки біля Льодового Палацу спорту, але й по всій території міста.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45