Станично-Луганське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області звертається до населення Станично-Луганського району та повідомляє, що споживання дикорослих грибів загрожує здоров'ю і життю людей, і особливо небезпечно для дітей. Однак легковажність громадян до стану свого здоров'я підтверджують оперативні дані: станом на 01.10.2017 р. було зареєстровано 157 випадків харчових отруєнь, викликаних грибами, з кількістю постраждалих 242 особи (з них 13 летальних). Серед постраждалих зареєстровано 43 дитини (5 з яких померли). Всі випадки були в побуті.

Слід зазначити, що в цьому році найбільша кількість отруєнь були пов'язані з вживанням сироїжок (53 постраждалих), які раніше вкрай рідко були причиною отруєнь. Багато отруєння були викликані грибами, які постраждали називали «схожими на їстівні» включаючи білі гриби, цей феномен можна розглядати як повне незнання дикорослих грибів. Якщо раніше отруєння були пов'язані переважно з отруйними грибами, то тепер спектр грибів значно розширився, на що треба звернути серйозну увагу.

У минулі роки найчастіше смертельні випадки були пов'язані з помилковим вживанням замість їстівних і умовно їстівних грибів блідої поганки. В цьому році причиною летальних випадків стали, крім блідої поганки, сироїжки, печериці, так звані сироїжки, парасольки, решітки, «кури» і невідомі гриби. Запам'ятайте всі гриби мають можливість накопичувати токсичні речовини з навколишнього середовища.

Найбільше насторожує те, що постійно серед постраждалих від отруєння грибами є діти. Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їx не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами: необхідно досконало знати гриби і розуміти, що від ваших знань залежить життя ваше і ваших близьких.

Симптоми захворювання розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, перебіг захворювання ускладнює вживання алкогольних напоїв. Найчастіше в такому стані відбувається загострення одночасно декількох хронічних захворювань. Основною причиною смертних випадків є частиною пізнє звернення за медичною допомогою до медичних установ.

Незважаючи на постійні профілактичні заходи, проблема отруєння дикорослими грибами залишається.

Вживання дикорослих грибів небезпечно для здоров'я і може призвести до летального результату! Бережіть найцінніше – своє здоров'я і життя!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45