Останнім часом в Україні значно ускладнилась епідеміологічна ситуація щодо розповсюдження захворюваності населення на смертельно небезпечне інфекційне захворювання як ботулізм.

Так за останній місяць на ботулізм захворіло 70 людей (з них 9 померло) в 9 областях України (Київська, Херсонська, Сумська, Запорізька, Полтавська, Вінницька, Одеська, Донецька, Черкаська).

Причиною захворювання людей послужило вживання риби в’яленої, виготовленої ФОП Меркулов А.В., м. Світловодськ Кіровоградської області, яка розповсюджувалась через ТОВ «ЧУДО-ЮДО», м. Світловодськ Кіровоградської області.

З метою виявлення продукції ФОП Меркулов А.В. та запобігання потрапляння її в торгівельну мережу Луганської області, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області вжито заходів спрямованих на мінімізацію ризиків придбання такої продукції населенням:

  • налагоджена взаємодія з Головним управлінням національної поліції в Луганській області щодо виявлення фактів обігу харчової продукції (в т.ч. рибопродукції) без відповідних супровідних документів під час її перевезення автошляхами області;
  • із залученням територіальних органів Держпродспоживслужби в Луганській області проведена робота щодо інформування операторів ринку, діяльність яких пов’язана з обігом харчової продукції (в першу чергу рибопродукції) про ситуацію пов’язану з розповсюдженням небезпечної рибопродукції та виявлення фактів потрапляння продукції ФОП Меркулов А.В. в оптову, роздрібну та дрібнороздрібну торгівельну мережу Луганської області;
  • територіальними органами Держпродспоживслужби в Луганській області через ЗМІ проводиться інформування населення про випадки ботулізма в Україні та застереження щодо вживання риби в’яленої придбаної на стихійних ринках та власного виробництва;
  • спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проводяться власні моніторингові обстеження торгівельних мереж, оптових складів та об’єктів громадського харчування з питань обізнаності операторів ринку щодо питань пов’язаних з розповсюдженням в Україні ботулізму, та відповідності організації торгівлі рибопродукції вимогам чинного законодавства. В першу чергу це стосується рибної продукції яка реалізується, на наявність маркування та відповідної документації, яка підтверджує походження продукції та її безпеку.

Також під час обстежень, з керівництвом та персоналом торгівельних мереж проводиться санпросвітницька та роз’яснювальна робота щодо запобігання та уникнення розповсюдження небезпечної продукції.

Станом на 15.06.2017 року інформація про потрапляння продукції виготовленої ФОП Меркулов А.В. в торгівельну мережу (заклади громадського харчування) Луганської області не надходила, та факти захворювання людини на ботулізм не зареєстровані.

Про що потрібно знати!!!

Що таке ботулізм?

Ботулізм - це важке токсикоінфекційне захворювання, в результаті якого відбувається ураження нервової системи.

Причини

В основному зараження відбувається через вживання в’яленої, копченої та солоної риби, рибних, м’ясних, грибних і овочевих консервів, ковбаси і м’ясних продуктів у вакуумній упаковці, неочищеної картоплі, наприклад, запеченої у фользі. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо!

Від людини до людини інфекція не передається.

Симптоми

Інкубаційний період протікає від декількох годин до 2-5 днів. Хвороба розвивається швидко - в середньому від 18 годин до однієї доби.

При зараженні ботулізмом спостерігається блювота, діарея, слідом здуття живота, запор і затримка сечовипускання. Порушується зір - в очах каламутніє або двоїться, можуть розширюватися зіниці. Хворий відчуває м’язову слабкість, у нього відбуваються паралічі, ураження лицьового нерва. Також симптомами ботулізму є сухість у роті, порушення ковтання, гугнявість голосу. Зараження супроводжується підвищенням температури тіла, прискореним диханням, тахікардією, підвищенням кров’яного тиску, блідістю шкіри.

Важка форма хвороби може привести до летального результату.

Лікування

При перших симптомах отруєння необхідно відразу звернутися до лікаря!

Лікують ботулізм спеціальними антитоксичними сироватками.

Як захиститися?

Категорично не купувати рибу з рук, на несанкціонованих та стихійних ринках.

Отримувати у продавців інформацію стосовно виробника продукції, дату її виготовлення та терміни вживання.

Запамятайте!

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про захист прав споживачів», споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на:

  • захист своїх прав державою;
  • належну якість продукції та обслуговування;
  • безпеку продукції;
  • необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця).

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45